Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


23.02.2018. / 20:00h BiH - Izgubili krediblitet

Kurić: Šatorović i Bajramović prikrivaju kriminal

Kurić: Šatorović i Bajramović prikrivaju kriminal
Nemam nikakvog posebnog komentara. Sjednica je prekinuta zbog nedostaka kvoruma. To je glavni razlog i ništa drugo, kazao je za portal 24.sata info Selvedin Šatorović kandidat za novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, upitan da prokomentariše jučerašnje prekidanje Kongresa SSSBiH. Bivši predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović koji favorizira Šatorovića ostao je nedostupan za izjave o jučerašnjim događanjima.

Ovaj dvojac je jučer izveo klasični puč i u strahu od gubitka pozcija i privilegija prekinuo zasjedanje Kongresa.  A prije toga Kongres je odbio njihov Izvještaj o radu, te glasao u korist Redže Kurića kao novog predsjednika SSSBIH.

Nakon prvog kruga glasanja Šatorović je prikupio 49 glasova, dok je njegov protukandidat Redžo Kurić dobio 61 glas. Kada su shvatili da će nakon Kongresa izaći kao poraženi, Bajramović i Šatorović su, sa sebi odanim članovima, napustili zasjedanje i na taj način prekinuli održavanje Kongresa.  Tako se bez kvoruma nije moglo ući u drugi krug glasanja u kojem bi Šatorović sasvim izvjesno izgubio.

Radžo Kurić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je nesupjeli Kongres nastavak privatizacije sindikata od strane Ismeta Bajramovića i njegovog pulena Selvedina Šatorovića.

- Zašto se ne mogu pomiriti s tim da su izgubili kredibilitet, ja zaista ne znam. Nadam se samo da se ne radi o pokušaju da se prikriju neke nezakonite radnje unutar saveza, a znam da postoje određene istrage vezane za ovaj dvojac, kaže Kurić za Vijesti.ba i dodaje:

- Nažalost, najveću štetu su Bajramović i Šatorović u četvrtak nanjeli ne meni kao nekome ko bi vjerovatno pobjedio, već radnicima čiji su problemi ostali u sjeni kongresnih spletaka. Na ovaj su način Bajramović i Šatorović pokazali da su im njihovi interesi bitniji od interesa ljudi koje navodno zastupaju. I jednog i drugog želim da podsjetim da naši vrijedni radnici odvajaju od svoje plate novac za članarinu ne da bi rukovodstvu sindikata osigurali putovanja u inostranstvo već da bi imali nekog ko se zalaže za njih.

Kurić navodi da nastavak kongresa mora da bude transparentan i dostupan javnosti i da ću on nastojati da to osigura.

- Sindikat ne smije da trpi neizvjesnost i mora što prije početi da realizuje svoje zadatke, a to jest da se bori za radnička prava, zaključuje Kurić.
 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još