Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.


23.02.2018. / 17:19h Politika - Mladen Bosić

Ako Balkan nije miran, nije ni Evropa

Ako Balkan nije miran, nije ni Evropa
Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je danas u Banjaluci da zemljama EU sigurno ne treba zapadni Balkan kao poligon nadigravanja svjetskih i regionalnih sila. "Mi imamo iskustvo da kada se veliki nadigravaju na ovom terenu, to uvjek ide preko naših leđa. A ako Balkan nije miran, nije ni Evropa", rekao je Bosić učestvujući u radu međunarodne konferencije o evropskom putu BiH i zemalja regiona.

Obraćajući se učesnicima ministarske konferencije posvećene evropskom putu zemalja regiona, Bosić je rekao da sve zemlje zapadnog Balkana imaju aspiracije za ulazak u EU, ali da ta integracija ne ide željenom brzinom.

Prema njegovim riječima, da bi se proces pristupanja uspješno završio, neophodna je da EU ima jasan cilj i političku volju da se proširi na zapadni Balkan i da te zemlje mogu da ispune uslove koji su potrebni za pristupanje.

Bosić naglašava da, iako postoji deklarativna spremonst i jednih i drugih da se proces pristupanja održi u životu i ubrza, postoje i prepreke koje su očigledne.

"Sa strane EU ne postoji uvijek politička volja kod svih zemalja za proširenje EU. To je često uzrokovano viđenjem ove regije kao izvora neriješenih problema i zamrznutih kriza koje se mogu preliti i na ostatak Evrope. Ipak glavni izvor protivljenju daljem proširenju EU su najčešće unutrašnji politički problemi zemalja EU. Često je u pitanju nerazumjevanje javnosti u zemljama EU o neophodnosti zaokruživanja EU kao geografske i civilizacijske cjeline", kaže Bosići dodaje da EU sigurno ne treba zapadni Balkan kao poligon nadigravanja svjetskih i regionalnih sila.

"Mi imamo iskustvo da kada se veliki nadigravaju na ovom terenu, to uvjek ide preko naših leđa. A ako Balkan nije miran, nije ni Evropa", kazao je Bosić.

Za lošu sliku o regionu, kaže, krivci smo mi sami, jer stalno produkovanje tenzija koje za cilj imaju nacionalnu homogenizaciju i narastajući populizam koče brži napredak.

"Lokalni političari ne žele da se odreknu tema iz prošlosti koje im donose glasove. Poslednji primjer za to je nastup albanskog premijera koji je izjavom da će Albanija i Kosovo imati jednog predsjednika vratio u život koncepte i strahove iz prošlosti. I nije to jedini primjer populističke politike. Takvi primjeri se mogu naći na svim stranama", kazao je Bosić.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još