Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.

23.02.2018. / 15:01h BiH - Reis Kavazović sa ministricom Kneissl

Neprihvatljivo da strani zvaničnici suprotno Ustavu BiH posjećuju njene dijelove kao da su suverene države

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u posjetu primio saveznu ministricu za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima između BiH i državnih organa Austrije. Reisu-l-ulema je istakao da je prijateljstvo između Republike Austrije i IZ u BiH jako i da bi otvorena pitanja trebalo rješavati u duhu historijskog prijateljstva naših naroda, a ne putem iznošenja neprovjerenih insinuacija u medijima. 

Istaknuta je plodotvorna saradnja IZ u BiH i Republike Austrije u organizaciji konferencije o pravnom okviru za islam u evropskom kontekstu i državi i religiji u BiH i Austriji u okviru obilježavanja Godine kulture Bosne i Hercegovine i Austrije 2016.

Također se govorilo i o spornoj publikaciji ÖlF-a  u kojoj je publikovan nenaučan i zlonamjeran tekst o muslimanima na ovim prostorima. Reisu-l-ulema je kazao da prijatelji otvoreno razgovaraju i da je velikom broju građana BiH neprihvatljivo da zvaničnici neke druge države suprotno ustavu ove zemlje posjećuju neke njene dijelove kao da su suverene države i u tim prilikama šalju zlonamjerne i separatističke poruke koje mogu imati implikacije na budućnost ove zemlje i njenih naroda.  

Na kraju je Reisu-l-ulema ukazao na historijski dobre odnose ne samo Republike Austrije i BiH, Bošnjaka kao naroda nego i muslimana među njima i njihove Islamske zajednice kazavši da se nada kako će ovaj susret samo doprinijeti jačanju tih veza.

Sastanku su uz ministricu prisustvovali i ambasador NJ.E. Martin Pammer, austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini, izaslanik dr. Klaus Wölfer, voditelj Odsjeka za Zapadni Balkan i proširenje, izaslani savjetnik u Ambasadi sr. Wolfgang Thill, Austrijska ambasada u Sarajevu.

Uz Reisu-l-ulemu sastanku su prisustvovali i Razim Čolić, direktor uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, Muhamed Jugo, stručni saradnik u Upravi i Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za odnose sa medijima. 

Direktor Čolić je ovim povodom za MINA-u izjavio kako je IZ-u u BiH drago da je došlo do ove posjete s obzirom da Islamska zajednica ima tradicionalno dobre odnose sa Ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije.

 

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još