Sarajevo -4 °C Nedjelja 16.12.


23.02.2018. / 14:57h BiH - Konferencija u Banjoj Luci

Mušić: Nastaviti reforme s ciljem evropske integracije BiH

Mušić: Nastaviti reforme s ciljem evropske integracije BiH
Predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić ukazao je danas da je za evropski put BiH neophodno nastaviti sa provođenjem reformi u ključnim oblastima, kao što su vladavina prava, ljudska prava i pravosuđe, koje mora biti nezavisno i efikasno.

-Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora dati stvarne rezultate – naveo je on.
 
Na konferenciji u Banjoj Luci o temi "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna saradnja s ciljem bržeg procesa evropskih integracija", Mušić je kazao da je regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana prepoznata kao jedan od vanjsko-političkih prioriteta BiH na jačanju bilateralnih odnosa i ekonomskog razvoja država regiona.
 
-Pozdravljam sve evropske procese, koji imaju za cilj pridruživanje naše zemlje EU, što ukazuje i nedavno usvojena strategija Evropskog parlamenta za zapadni Balkan, a koja je uveliko potvrdila evropsku budućnost regiona - rekao je.
 
Napredovanje na evropskom putu, kazao je Mušić, zavisi od sposobnosti ovih zemalja da ispune postavljene uslove, među kojima je i reforma javne uprave, ekonomske reforme, a posebno je neophodno prevazilaženje tereta prošlosti i spornih pitanja kako bi se došlo do pomirenja i unapređenja odnosa u regionu.
 
Predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić je ukazao i da je taj parlament usvojio niz reformskih zakona, budući da je veliki dio obaveza na evropskom putu na entitetima.
 
-Evropa i evropski put su cilj BiH - naveo je Mušić.
 
I predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a Branislav Borenović je kazao da je važno što su sve parlamentarne stranke formalno za eurointegracije.
 
Smatra da u BiH u evroprske integracije treba ići snažno i uz saradnju sa zemljama regiona, iako na tom putu postoje brojni izazovi.
 
Istakao je i da je važno napraviti plan integracija BiH u EU te podsjetio da je u Narodnoj skupštini razmatrano nekoliko stotina zakona koji su usklađivani s evropskim zakonodavstvom, te da je važna puna implementacija mehanizma koordinacije na evropskom putu.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!