Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


23.02.2018. / 14:48h BiH - Uz podršku Gradske uprave

Manifestacija Isa-beg Ishaković i ove godine promoviše lik i djelo osnivača grada Sarajeva

Manifestacija Isa-beg Ishaković i ove godine promoviše lik i djelo osnivača grada Sarajeva
Manifestacija “Isa-beg Ishaković 2018“ održat će se 2. marta 2018. godine u organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine “Isa-beg Ishaković“ te uz podršku Gradske uprave. U okviru ovogodišnje manifestacije predstavnici udruženja i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, u laganoj historijskoj šetnji obići će dio IZ vakufa Isa-beg Ishakovića dok će nešto kasnije prisustvovati i promociji zbornika “Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“ nakon čegaće u Vijećnici biti upriličen gala prijem uz izložbu vakufname i drugih historijskih akata koji svjedoče o osnivanju Sarajeva.

Najavljujući ovogodišnju manifestaciju predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu kulturne baštine “Isa-beg Ishaković“, Elvis Pivić, zahvalio se Gradskoj upravi na podršci i pozvao Sarajlije i Sarajke da budu dio historijske šetnje. “Izuzetno je značajno što nakon prošlogodišnjeg pokretanja ove manifestacije ove godine nastavljamo naš projekat. Podrška Gradske uprave daje dodatni značaj ovom projektu i mi ćemo siguran sam nastaviti zajedno raditi na promociji lika i djela osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića“, istakao je Pivić i dodao da je naslijeđe Isa-bega Ishakovića veoma bitna tema kojoj se treba dati posebna pažnja i u obrazovnom sistemu KS.

Simbolična historijska šetnja započet će na Bentbaši, mjestu gdje je napravljen jedan od prvih objekata u Sarajevu, musafirhana sa tekijom. Nakon toga učesnici će posjetiti čaršijski trg, a onda se zaputiti ka Kolobara hanu, jednom od najstarijih sarajevskih objekata koji je i do danas sačuvao svoj izvorni oblik. Šetnja će se zvanično završiti posjetom jednoj od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, Carevoj džamiji, gdje se pretpostavlja se nalazi i mezar Isa-bega Ishakovića.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine sa primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića. Uz razvijanje osjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića, glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine Bosne i Hercegovine te promovisanje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Ishakovića i Bosne i Hercegovine.

 

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!