Sarajevo -4 °C Nedjelja 16.12.


23.02.2018. / 15:10h Politika - Saopćenje Nezavisnog bloka

Šepić: Čović pod paskom konstitutivnosti uvodi segregaciju i nacionalni apartheid

Šepić: Čović pod paskom konstitutivnosti uvodi segregaciju i nacionalni apartheid
Nezavisni blok smatra da medijske informacije, o tome da bi članovi Centralne izborne komisije BiH u narednim danima trebali donijeti odluku o određivanju broja delegata koji se bira iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih u Dom FBiH, treba uzeti vrlo ozbiljno u obzir.

Posebno zabrinjavaju informacije o tome da će CIK razmatrati dva prijedloga, koja u suštini omogućavaju Draganu Čoviću i HDZ-u BiH potpunu kontrolu u Domu naroda FBiH, te da se ova institucija, koja je pod očitim političkim uticajem, želi staviti iznad ustava i zakona.
 
U ”radnom materijalu” CIK-a, nema mjesta za Hrvate iz Tuzle, Krajine, Sarajeva, ali nema ni mjesta za Bošnjake iz Hercegovine, iz SBK nema mjesta za Srbe… Dragan Čović i njegov HDZ već duže vremena pokušavaju da pod paskom konstitutivnosti nametnu segregaciju i nacionalni apartheid u Bosni i Hercegovini. Sudovi za ljudska prava, kao i presude međunarodnih i domaćih sudova nalažu upravo suprotno – da svako ima pravo biti biran na prostoru čitave države, a ovim se uvode dodatne zabrane i trajne podjele, što je neprihvatljivo za svaku političku stranku koja želi demokratsko i otvoreno društvo.
 
”Čović, uz podršku Milorada Dodika, putem političkog uticaja na Centralnu izbornu komisiju BiH želi na neustavan i neprihvatljiv način zaobići ustave i zakone u Bosni i Hercegovini i nametnuti diskriminatorski model popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. CIK je politička marioneta Dodika i Čovića, a njihovi partneri u vlasti SDA i SBB, razmišljajući samo o raspodijeli fotelja i privatnim interesima, nisu učinili ništa kako bi institucije stavili u funkciju interesa građana. Nezavisni blok će u Parlamentu BiH poduzeti sve radnje kako bi zaustavili ovaj nedemokratski udar na prava svih građana i naroda u našoj državi. Mi kao novi politički projekat imamo za cilj da omogućimo jednaka prava svima na cijelom prostoru zemlje, a ovim ‘radnim materijalom’ Čovićev HDZ diskriminira ljude koji su tokom rata već doživjeli veliku nepravdu. Pozivamo i ostale demokratske stranke i međunarodnu zajednicu da se spriječi ovaj pokušaj uvođenja nacionalnog apartheida i segregacije”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još