15°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

23.02.2018 / 12:04 Kultura - 26. godišnjice genocida u Kodžaliju

Promovisana knjiga 'Djeca koja nisu odrasla'

Promovisana knjiga 'Djeca koja nisu odrasla'
Foto: FENA / Vijesti.ba
U sklopu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Kodžaliju, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu održana je međunarodna konferencija i promocija knjige u bosanskom prevodu autora Elšada Ejvazlija "Djeca koja nisu odrasla", pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini.

Promociji su prisustvovali članovi akademske zajednice, istaknuti stručnjaci međunarodnog prava, članovi parlamenata, predstavnici nevladinog sektora, diplomatskog kora i brojni mediji iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Azerbejdžana.
 
Među govornicima na konferenciji bili su rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu prof. dr. Tahsin Ture, ambasador Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini prof. dr. Eldar Hasanov, autor knjige Elšad Ejvazli, član Udruženja pisaca Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca "KRUG 99" doc. dr. sc. dr. h.c.  Sabahudin Hadžialić, član Parlamenta Republike Azerbejdžan Čingiz Ganizada, profesor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Edin Halapić, svjedoci genocida u Kodžaliju Sabina Maharramova i Murad Husejnov.
 
Predmet rasprave bio je napad Oružanih snaga Armenije na grad Kodžali u azerbejdžanskoj regiji Nagorno-Karabah u noći između 25. i 26. februara 1992. godine, brutalna ubijanja, ranjavanja i mučenja kojima su bili izloženi stanovnici, kao i rasvjetljavanje sudbine zarobljenih i nestalih civila, saopćeno je iz Ambasade Azerbejdžana u BiH.
 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo