-9°C
Mostar -4°C
Tuzla -6°C
Banja Luka -5°C
Bihać -6°C
Powered by Dark Sky

23.02.2018 / 11:36 Loš - Bajramović i Šatorović izveli puč

Aristokratski sindikalni dvojac

Aristokratski sindikalni dvojac
Foto: Vijesti.ba
Sasvim sigurno ću biti izabran za predsjednika Sindikata, rekao je prije početka Kongresa novinarima Selvedin Šatorović - a onda je uslijedio hladan tuš. Predsjednik se postaje glasovima sindikata, a Šatorović ih nije imao ni blizu dovoljno.

Aristokratski sindikalni dvojac Selvedin Šatorović i Ismet Bajramović učinili su ono što nisu očekivali ni najbolji poznavaoci njihovog lika i djela. Izveli su klasični puč i u strahu od gubitka pozcija i privilegija prekinuli zasjedanje 14. kongres Saveza samostalnih sindikata. 
 
Zasjedanje je počelo tako što Kongres nije usvojio Izvještaj o radu Saveza samostalnih sindikata BiH čime je i definitivno poslata snažna poruka Bajramoviću i Šatoroviću da Sindikat nije zadovoljan njihovim radom. 
 
Uslijedila je i ključna tačka zasjedanje, izbor novog predsjednik SSSBIH. Tu su Bajramovićev i njegov favorit Šatorović  dobili još veći šamar. Nakon prvog kruga glasanja Šatorović je prikupio 49 glasova, dok je njegov protukandidat Redžo Kurić dobio 61 glas. Kuriću je za izbor falio samo jedan glas, jer je za izbor potrebna natpolovična većina od 122 prisutna delegata.
 
Kada su shvatili da će nakon Kongresa izaći kao poraženi, Bajramović i Šatorović su, sa sebi odanim članovima, napustili zasjedanje i na taj način prekinuli održavanje Kongresa.  Tako se bez kvoruma nije moglo ući u drugi krug glasanja u kojem bi Šatorović sasvim izvjesno izgubio.
 
Dok je u sali u kojoj se održavao Kongres još uvijek bilo 70 delegata, Bajramović i Šatorović su poput pravih kabadahija javnosti poslali saopćenje u kojem su naveli da će organi SSSBiH u narednom period donijeti odluku o sazivanju nastavka 14. Kongresa, a  da će do tada funkcije nastavljaju obavljati predsjednik i svi članovi organa izabrani na prethodnom kongresu.
 
U prevodu Bajramović i Šatorović će mimo demokratske volje delegate nastaviti voditi Sindikat. 
 
A kako su ga vodili najbolje govore i ranije objavljena saznanja do kojih je došao portal Vijesti.ba. Naime, ovaj dvojac je u 2015. godini spiskao 12.000 maraka na putne troškove, čak 13.000 KM na telefon, a u isto vrijeme nisu plaćali uposlenicima Sindikata plaću i topli obrok na šta su zakonom obavezni. Također, javnost i radnike su šokirale i informacije o enormnim primanjima sindikalnih čelnika po kojim je Šotorović godišnje inkasirao i do 50 hiljada KM. Na koncu, ali ne i najmanje važno, protiv Šatoroviće je Tužilaštvo KS formiralo predmet zbog financijskih malverzacija. 
 
Možda su upravo ove malverzacije i brojna dokumnetacija u uredima koja o tome svjedoči razlog što Bajramović i Šatorović odgađaju izvjesnu primopredaju.
 

 

(Vijesti.ba)
 

Izdvajamo