Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


22.02.2018. / 21:09h Intervjui - Krešimir Zubak za Vijesti.ba

Hrvatska počinje shvatati da HDZ diskriminira Hrvate u BiH

Hrvatska počinje shvatati da HDZ diskriminira Hrvate u BiH
Osnivač Hrvatske stranke BIH Krešimir Zubak u otvorenom intervjuu za Vijesti.ba govorio je zvaničnoj politici Hrvatske prema BIH i bh. Hrvatima, prijedlozima koji dolaze iz HDZ-a BIH, partnerstvu Milorada Dodika i Dragana Čovića, novoj strategiji EU, putu BIH ka NATO-u i ulozi Rusije u regiji.

Razgovarao: Nihad Hebibović

- U kakvoj su po Vašem mišljenju korelaciji podrška Hrvatske izmjenama Izbornog zakona u BiH i ono što HDZ u tome smislu predlaže. Prilikom zadnje posjete predsjednice Hrvatske naglašeno je da će se Hrvatska založiti za prava Hrvata u RS. Po HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona zanemaruju se Hrvati i izvan kantona gdje ne vlada HDZ a kamoli Hrvati iz RS?

ZUBAK: Nisam siguran da je HDZ BiH konkretnije i detaljnije upoznao hrvatske vlasti o svojim prijedlozima izmjene izbornog zakonodavstva. Mislim, čak, kako mnogi u politici RH i ne poznaju dovoljno kompleksnost našeg ustavnopravnog  sustava i svu kompliciranost političkih odnosa koji iz njega proistječu. Hrvatska stranka BiH - uočavajući  istupe nekih političara i dužnosnika RH i jednostrano informiraje tamošnje javnosti-pismom se obratila predsjednici RH, predsjedniku Vlade i Saboru RH, sa jasnom porukom kako stajališta HDZ BiH nisu i stajališta svih političkih stranaka sa hrvatskim predznakom koje djeluju u BiH.

Kao primjer predočili smo im da se u političkom životu u RH relevantnim političkim strankama smatraju stranke koje podupire 3% tamošnjeg glasačkog tijela-koje čak sudjeluju u vlasti-dok političke stranke u BiH koje se obraćaju glasačima hrvatske nacionalnosti u BiH i imaju podršku 5%-10%, pa i više, od glasačkog tijela a imaju drugačija politička stajališta od HDZ BiH, uopće ne mogu predočiti svoja politička gledišta javnosti RH.

Osobno mislim kako je podrška hrvatskih vlasti izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH načelnog karaktera. Neki istupi u posljednje vrijeme upućuju na zaključak kako su do nekih političara u RH doprla mišljenja onih iz BiH koji su protiv unutarhrvatske diskriminacije koja je sadržana u prijedlozima HDZ BiH.

- Mnogo se govori o poštivanju principa konstitutivnosti. Da li se od strane vladajućih politički elita na taj pojam gleda selektivno?

ZUBAK: Načelno nitko od vladajućih ne osporava tu, po nama, povijesnu i ustavima verificiranu činjenicu, jer bi suprotno značilo raspad BiH. Ali, evidentno je kako to različito tumače i u praksi provode. Po pravilu na područjima na kojima je jedan od konstitutivnih naroda apsolutno većinski, prema druga dva odnosi se kao prema pripadnicima nacionalnih manjina, pa i gore.

- EU je predstavila novu Strategiju za Zapadni Balkan. Govori se da se radi o historijskoj prilici za BiH. Nije međutim jasno šta je tu historijsko. Nemamo nikakav datum kada bi eventulano mogli pristupiti EU, nemamo datum ni za kandidatski status, i čini se da se samoobmanjujemo.  Dijelite li Vi takvo razmišljanje ili ipak smatrate da EU ima jasnu strategiju u pogledu BiH?

ZUBAK: Slažem se s vama. Sučena s činjenicama o vlastitoj neučinkovitosti na ovim područjima uvodi novi papir zvani strategija i ništa više. Koliko vidim predstavnik EU u BiH najviše se angažirao oko akciza i tu se pokazao veoma efikasnim, a na drugim područjima od životnog značaja za običnog čovjeka samo verbalizira i paradira kao i čelnici vladajućih stranaka. Liče jedni na druge kao jaje jajetu, kako bi kazao naš narod.

- Ne ostavlja li ovaj nedefinisan stav EU prema BiH i suviše dovoljno prostora domaćim političarima, pošto im nisu dati nikakvi rokovi, da nastave po sadašnjem?

ZUBAK: Apsolutno. Tako da mislim kako je prava politika međunarodne zajednice, pa i EU, zadržati status quo u BiH.

- Koliko bi pribiližavanje NATO-u ubrzalo proces EU integracija. Dodik blokira aktivaciju MAP-a, koju Čović obećava. Kako je istovremeno moguće obećavati aktivaciju MAP-a a ostajati nijem na najave blokada?

ZUBAK: Bez sumnje je da bi to ubrzalo proces. Međutim, vladajući političari međusobno surađuju i podržavaju se kako bi se održali na vlasti, a ne kako bi provodili principijelne politike za koje se javno zalažu. Da su principijelni Čović i Dodik ne bi mogli surađivati. Ili bi se pokazalo da je ono za što se javno zalažu lažno.

- Kako bi prokomentarisali rastući utjecaj Rusije, pogotovo na vlast u RS-u. Pojavila su se i određene paravojne formacije koje su obučavane u Rusiji, a vlasti RS-a i ne kriju da rade na pojačanom naoružavanju MUP-a RS-a uz pomoć Rusije i Srbije?

ZUBAK: Da je Rusija involvirana u BiH, da je u političkim odnosima u BiH apsolutno pristrasna, da nastoji blokirati naš ulazak u NATO, nesporno je. I, vrlo je moguće da bi spriječila naš pristup NATO-u koristi iste metode kao npr. u Crnoj Gori. Međutim, dugoročno ona je osuđena na tom planu na poraz. Svi autoritarni sustavi vlasti u srazu sa demokratskim bivaju poraženi. Ruska povijest to zorno dokazuje, a budućnost će potvrditi.

- Smatrate li da postoji mogućnost izbijanja sukoba, pa i oružanih?

ZUBAK: Nekih oružanih čarki moguće, ali ozbiljnijeg sukoba ne.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još