Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


22.02.2018. / 21:00h BiH - Johanes Hahn

U BiH nema ekskluzivne prodaje zemljišta Arapima, tu su radi turizma i biznisa

U BiH nema ekskluzivne prodaje zemljišta Arapima, tu su radi turizma i biznisa
Evropska komisija nema saznanja da se u Bosni i Hercegovini vrši bilo kakva ekskluzivistička prodaja zemljišta nekoj od grupa ljudi, saopćio je komesar EU za proširenje Johannes Hahn.

Odgovarajući na pitanje desničarskog poslanika Evropskog parlamenta iz Holandije Auke Zijlstra, Han je naveo da stranci u BiH mogu kupiti zemljište samo po principu reciprociteta te da vlasti u našoj zemlji prate proces kupovine i prodaje zemlje, kao i nekretnina.

Zijlstra je u svom poslaničkom pitanju upozorio da trend prodaje nekretnina Arapima bilježi rapidan rast i da su u tom procesu oni privilegirani.

Hahn je naveo i da vlasti BiH jesu zabilježile nagli porast posjeta iz arapskih zemalja u posljednjih nekoliko godina.

Radi se o, kako je komesar EU za proširenje pojasnio, posjetama zarad turizma i biznisa.

Han se osvrnuo i na tvrdnje da trend pojačanog priliva Arapa u BiH doprinosi radikalizaciji u regionu.

- BiH, kao i sve druge države zapadnog Balkana, prioritetni su partner EU u suzbijanju radikalizma i nasilnog ekstremizma. Ta se materija vrlo pažljivo prati i kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bit će sadržana u mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU – odgovorio je Hahn.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još