Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.


22.02.2018. / 18:42h Politika - Završen sastanak

Nije postignut dogovor o Izbornom zakonu, jedna stranka koči napredak

Nije postignut dogovor o Izbornom zakonu, jedna stranka koči napredak
Na pregovorima koji su danas održani u Sarajevu između predstavnika parlamentarnih stranaka iz FBiH i međunarodne zajednice o reformi Izbornog zakona BiH nije postignut dogovor.

Nakon sastanka novinarima je rečeno da nisu usvojeni nikakvi zaključci.

Damir Arnaut iz SBB-a je rekao da iako nije postignut nikakav konkretan dogovor, važno je da su ostala otvorena vrata za daljnje razgovore i traženje neophodnih rješenja. On je rekao i da je  SBB i danas zagovarao kvalitetne i konstruktivne prijedloge.

Na pitanje šta je sporno i šta su najveće prepreke da se dođe do rješenja, on je rekao da u ovom trenutku, zbog budućeg nastavka pregovora i kako ne bi ugrozio taj proces, ne može govoriti o tome ko su oni koji koče napredak u postizanju dogovora.

Sama činjenica, kazao je Arnaut, da iza organizacije ovih pregovora stoje politički odjeli Delegacije EU i Ambasade SAD, govori o značaju tema o kojima se razgovara na ovim sastancima.

Damir Mašić, predstavnik SDP-a u pregovorima, također nije htio imenovati one zbog kojih je današnji sastanak okončan bez dogovora, ali je kazao da svi znaju koja stranka ima zabetonirane stavove.

On je kazao i da je SDP nastavio učešće u sastancima koje organizira Međunarodna zajednica, iako su ranije zbog stavova SDA i HDZ-a bili najavili da će otkazati učešće u ovim razgovorima, jer je, dodao je Mašić, SDP prepoznao prijateljske namjere Ambasade SAD-a i EUSR-a da se pitanje Izbornog zakona riješi na najbolji mogući način.

- Poprilično su različita, da ne kažem dijametralno suprotna stajališta. Vidjet ćemo šta će se dešavati u periodu koji je pred nama, međutim, s obzirom da vrijeme ističe, pitanje je šta možemo uraditi u periodu koji je pred nama, ako pozicije ostanu zakovane na način kako odgovara samo jednoj političkoj partiji, ne uopšte narodu, nego jednoj političkoj partiji. Ukoliko se ti stavovi ne promijene sumnjam u postizanje i mogućnost bilo kakvog dogovora. Mi ćemo nastaviti da se borimo za pronalazak rješenja, međutim očigledno neke stvari se moraju promijeniti - rekao je Mašić.

Borjana Krišto, učesnica pregovora iz HDZ-a, kazala je da je razgovarano o izboru članova Predsjedništva BIH, Domu naroda FBIH, te je ponovila da Izmjene Izbornog zakona moraju podrazumjevati provedbu presude Ustavnog suda BiH.

- Mi smo razgovarali danas o provedbi odluka Ustavnog suda BiH kako za grad Mostar, tako i u predmetu „Ljubić“ i presude Evropskog suda za ljudska prava. U kontekstu toga, razgovarali smo o izboru za članove Predsjedništva BiH, izboru Doma naroda FBiH, u smislu legitimnog predstavljanja, rješenja za Grad Mostar, te drugim tehničkim unapređenjima izbornog procesa. Intenzivirat ćemo razgovore u narednom periodu u smislu dostavljanja prijedloga i traženja rješenja za sve ovo što je spomenuto – kazala je Krišto.

Šefik Džaferović iz SDA je nakon sastanka rekao novinarima da nije bilo dogovora, a najviše riječi bilo je o rješavanju pitanja federalnog Doma naroda, o Mostaru i drugim otvorenim pitanjima.

Najavljeno je da će pregovori biti nastavljeni uz podršku Evropske unije i SAD.

Sastanku su danas prisustvali Damir Arnaut iz SBB-a, Šefik Džaferović iz SDA i Elvir Čamdžić, savjetnik člana Predsjedništva BiH, Damir Bećirović i Zlatko Miletić iz DF-a, Zoran Mikulić i Damir Mašić iz SDP-a, te Borjana Krišto i Josip Merdžo iz HDZ - a BiH.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još