Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.


22.02.2018. / 20:55h Politika - Krešimir Zubak za Vijesti.ba

Da su principijelni Dodik i Čović ne bi mogli sarađivati, Rusija spriječava ulazak BIH u NATO

Da su principijelni Dodik i Čović ne bi mogli sarađivati, Rusija spriječava ulazak BIH u NATO
Osnivač Hrvatske stranke BIH Krešimir Zubak u otvorenom intervjuu za Vijesti.ba govorio je zvaničnoj politici Hrvatske prema BIH i bh. Hrvatima, prijedlozima koji dolaze iz HDZ-a BIH, partnerstvu Milorada Dodika i Dragana Čovića, novoj strategiji EU, putu BIH ka NATO-u i ulozi Rusije u regiji.

Na pitanje koliko bi pribiližavanje NATO-u ubrzalo proces EU integracija, te kako gleda na činjenicu da s jedne strane Dodik blokira aktivaciju MAP-a, koju Čović obećava, Zubak odgovara:
 
- Bez sumnje je da bi to ubrzalo proces. Međutim, vladajući političari međusobno surađuju i podržavaju se kako bi se održali na vlasti, a ne kako bi provodili principijelne politike za koje se javno zalažu. Da su principijelni Čović i Dodik ne bi mogli surađivati. Ili bi se pokazalo da je ono za što se javno zalažu lažno.
 
Zubak je za Vijesiti.ba govorio i o rastućem uticaju Rusije.
 
- Da je Rusija involvirana u BiH, da je u političkim odnosima u BiH apsolutno pristrasna, da nastoji blokirati naš ulazak u NATO, nesporno je. I, vrlo je moguće da bi spriječila naš pristup NATO-u koristi iste metode kao npr. u Crnoj Gori. Međutim, dugoročno ona je osuđena na tom planu na poraz. Svi autoritarni sustavi vlasti u srazu sa demokratskim bivaju poraženi. Ruska povijest to zorno dokazuje, a budućnost će potvrditi, kaže Zubak za Vijesit.ba
 
Dodaje da su neke “oružane čarke moguće, ali ozbiljniji sukoba ne“.
 
Kompletan intervju sa Krešimirom Zubakom možete pročitati kasnije na Vijesti.ba.
 
(Vijesti.ba)
 
 

 


Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još