Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


21.02.2018. / 22:23h Intervjui - Milanko Mihajlica za Vijesti.ba

Strateški interesi SNSD-a i HDZ-a očito su iznad interesa i potreba Srba u FBiH

Strateški interesi SNSD-a i HDZ-a očito su iznad interesa i potreba Srba u FBiH
Predsjednik SRS-a i njen poslanik u Narodnoj skupštini RS Milanko Mihajlica u intervjuu za Vijesti.ba naglašava da građane RS i BiH interesuju pozitivne promjene, te da je u priči o predstojećim izborima potrebno sagledati stvar u širem kontekstu, a ne samo u kontekstu kandidatura za pojedinačne funkcije. Mišljenja je da je potrebno izaći sa jasnim politikama koje treba da obezbjede političku stabilnost, ekonomski oporavak, pravnu državu, socijalnu pravdu i odgovornost.

Razgovarala: Nevena Ćosić 

- Burna rasprava u Narodnoj skupštini RS vodi se u vezi sa zaduživanjem kod Svjetske banke u iznosu od 51,3 miliona evra za projekat restrukturiranja Željeznica RS. Je li opravdano novo zaduženje i može li ono riješiti problem ovog preduzeća?

MIHAJLICA: Riječ je o posljedicama višegodišnjeg katastrofalnog i nedomaćinskog upravljanja od strane najviših predstavnika vladajućih stranaka. Gotovo sva javna preduzeća, uključujući i Željeznice RS, doveli su na rub propasti. Novim zaduženjima pokušava se "ispeglati" stvar. Uzima se više od 100 miliona KM, a efekat toga biće 1.000 zaposlenih manje u Željeznicama RS.

Dakle, nije riječ o strateškom pristupu rješavanja problema u ovom javnom preduzeću, nego o odloženom rješavanju problema, odnosno bolesti koja je duboko zahvatila ovaj sistem. Bez radikalnog rješenja i radnikalnih terapija nema rješenja, tako da ono nije ni u novom zaduživanju. 

- RS potresa "afera radari". Na čelu ste skupštinskog Odbora za bezbjednost koji je je pozvao Vladu RS da sama kupi radare i da ne dijeli dvadesetak miliona godišnje sa privatnom kompanijom. S druge strane, ministar finansija Zoran Tegeltija tvrdi kako je stručna analiza pokazala da je najbolje rješenje kupovina radara kroz javno privatno partnerstvo. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić najavljuje i mogućnost tužbe u ovom slučaju. Kakav epilog očekujete?

MIHAJLICA: Pozvao sam Vladu RS da prestane obmanjivati javnost da je ovaj projekat dobar za RS. On nije nikakav strateški javni interes, nego interes pojedinaca, na što smo upozorili na vrijeme. Kupovina radara na ovakav način sporna je iz više aspekata.

Prvi je bezbjednosni aspekt, jer je neophodno da bude pod potpunom kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odnosno nadležnih institucija. Bilo kakva mogućnost da bilo koji privatni partner ili njegova povezanost sa bilo kime ko bi mogao da zloupotrijebi tu vrstu informacija na bilo koji način, apsolutno je neprihvatljiva. 

Kada su u pitanju pravni i finansijski aspekti, naglasio bih da je Zakon o budžetskom sistemu eksplicitan. Nema nikakvih mogućnosti da se ovaj zakon tumači na pogrešan način, odnosno da se ovaj projekat provodi putem javno privatnog partnerstva, jer je Zakonom jasno propisano da su novčane kazne, uključujući i novčane kazne u oblasti bezbjednosti saobraćaja, isključivo budžet RS. U tom kontekstu, nezakonit je projekat koji podrazumijeva da se prihodi dijele pola-pola. 

- Kako ste vidjeli vijest o održavanju NATO vježbe u Banjaluci, koja je izazvala burne reakcije domaće javnosti? Pojedini mediji su objavili da će u toj vojnoj vježbi biti korišten osiromašeni uranijum, što je demantovano sa više adresa - Ministarstva odbrane BiH, NATO Štaba, Američke ambasade... 

MIHAJLICA: Niko normalan ne može prihvatiti vježbu u kojoj bi se koristila municija sa osiromašenim uranijumom. To je neprihvatljivo.

Potrebno je podsjetiti na činjenicu da se vojne vježbe između Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga (OS) BiH izvode već 15 godina. Svi oni koji na različite načine i iz različitih razloga sada komentarišu treba da uzmu u obzir ovu činjenicu. One koji su prihvatili razne vrste dogovora i obaveza i koji to rade godinama prozivam za licemjerstvo i jednu vrstu manipulacije, koja je obilna u ovoj izbornoj godini. 

- Kako tumačite činjenicu da je SNSD, uz HDZ BiH, u Parlamentu BiH glasao protiv inicijative kojom se vlasti četiri kantona u entitetu Federacija BiH pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba?

MIHAJLICA: Višegodišnje licemjerstvo i strateški politički interesi SNSD-a i HDZ-a BiH očito su iznad interesa i potreba Srba koji žive u FBiH. Nema nikakvih dilema da je ravnopravnost Srba ustavna obaveza i da je odavno trebalo to obezbijediti. To se moglo uraditi da je bilo političke volje.

No, evidentno je i da je ubacivanje termina "bosanski jezik" u paket sa konstitutivnosti Srba predstavlja jednu vrstu nadgornjavanja političkih faktora u Parlamentu BiH. Sve je sračunato i nije slučajno što se u istom zaključku predlaže i konstitutivnosr Srba u FBiH i bosanski jezik.

- Kada su u pitanju kandidati Saveza za promjene za pojedinačne funkcije na predstojećim izborima, situacija će biti jasnija u subotu, 24. februara, kada je sjednica Glavnog odbora SDS-a. Prema Vašem mišljenju, koja kadrovska kombinatorika je najizglednija?

MIHAJLICA: Ne želim ni na koji način da utičem na izbor SDS-a kada su u pitanju njihovi kandidati. Istovremeno, smatram da je potrebno uvažiti princip da kandidat bude kandidat Saveza za promjene, odnosno da se uvaži mišljenje svih članica ovog saveza. 

Građane RS i BiH interesuju pozitivne promjene, te je potrebno sagledati stvar u širem kontekstu, a ne samo u kontekstu kandidatura za pojedinačne funkcije. Mišljenja sam da je, osim kandidata za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS, potrebno prije svega izaći sa jasnim politikama koje treba da obezbjede političku stabilnost, ekonomski oporavak, pravnu državu, socijalnu pravdu i odgovornost, te da se na tim principima kreira tim kako za parlamente, tako i za Vladu. 

- Je li Vas iznenadila najava predsjednika RS Milorada Dodika da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH?

MIHAJLICA: Mislim da SNSD čeka stav i kandidate Saveza za promjene, te procjenjuje situaciju, posebno zbog neraščišćenih odnosa sa DNS-om. Stoga nisam siguran da ne bi moglo doći do nekih promjena u međuvremenu. Na kraju krajeva, ja vjerujem u pobjedu Saveza za promjene bez obzira na to da li će našem kandidatu protivnik biti Dodik ili neko drugi. 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još