Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.


21.02.2018. / 13:36h Svijet - Planinski teren

Pronađena tijela sedam poginulih u padu iranskog aviona

Pronađena tijela sedam poginulih u padu iranskog aviona
Tijela sedam žrtava nedjeljnog pada iranskog aviona izvučena su s mjesta nesreće na planinskom terenu u srijedu, javio je Mizan, zvanični informativni website iranskog pravosuđa.

Nije bilo preživjelih među 65 putnika i članova posade u avionu koji je pao na vrh planine Dena u jugozapadnom Iranu.

Tijela 32 putnika do sada su pronađena a preostala tijela zatrpana su pod snijegom i ledom, javio je Mizan.

- Prvi tim koji je stigao na mjesto nesreće bio je u stanju da izvuče tijela nekoliko poginulih i da ih preda medicinskim zvaničnicima u podnožju planine prije nekoliko minuta - izjavio je Mohsen Momeni, direktor predstavništva Crvenog polumjeseca u Isfahanu za novinsku agenciju Mehr.

Crna kutija aviona još nije pronađena, saopćili su lokalni zvaničnici za državnu TV.

Avion aviokompanije Aseman nestao je s radara 50 minuta nakon uzlijetanja iz Teherana do jugozapadnog grada Yasuja. Iranska vojska locirala je olupinu u centralnoj pokrajini Isfahan u utorak ujutru.

Izrazito niske temperature i planinski teren ometali su spsilačke napore, povećavajući ljutnju i žal porodica žrtava. Riskantan aviosaobraćaj u Iranu je uzrokovan višedecenijskim sankcijama nametnutim Islamskoj Republici, zbog čega su servisiranje i nabavka novih aviona dovedeni u pitanje.   

Avion dvomotorac ATR 72 koji se srušio bio je star više od 24 godine. Sudeći po podacima agencije za sigurnost leta, avion je ponovo pušten u saobraćaj prije samo tri mjeseca nakon što je šest godina bio u hangaru, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!