Sarajevo -3 °C Srijeda 12.12.


21.02.2018. / 14:55h Politika - Božo Skopljaković

Protivljenje HDZ-a i SNSD-a konstitutivnosti Srba je šovinistički čin

Protivljenje HDZ-a i SNSD-a konstitutivnosti Srba je šovinistički čin
Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković najoštrije osuđuje sramno protivljenje zastupnika HDZ BiH i SNSD o prijedlogu da se u ustave 4 kantona sa hrvatskom većinom konačno ugrade ustavna jamstva o konstitutivnosti Srba.

"Zastupnici HDZ BiH u Zastupničkome domu Parlamenta BiH su još jednom demonstriralo političku bruku i pokazali da su obični klimoglavci i pijuni svoga stranačkoga despota. Razvidno je svima da je protivljenje jednoj razumnoj inicijativi u biti provedba suludoga političkoga pakta Čović-Dodik koji su spremni pokopati interese Hrvata u RS, odnosno Srba u FBiH, a sve u cilju genocidnoga čišćenja i zaokruživanja teritorija. Neprihvatljivo je i strategijski apsolutno pogibeljno, konstitutivnost naroda, kao ustavnu odrednicu, tretirati kao „švedski stol“ i sebično uzimati samo ono što ti u jednom trenutku i na jednom području odgovara. To je neozbiljna i nedopustiva politika koja može ostaviti strašne posljedice i štetu po hrvatske nacionalne interese u cijeloj BiH", ističe se u saopštenju.

Hrvatska stranka poziva domaću i međunarodnu javnost da osude, kako se navodi, antiustavni i šovinistički čin glasovanja zastupnika iz HDZ BiH i SNSD, a sve političke predstavnike i institucije u županijama sa hrvatskom većinom da smognu snage i pokažu političku zrelost i doraslost trenutku i ugrade u svoje ustave odredbe o punoj konstitutivnosti Srba u Hercegovačko neretvanskoj, Posavskoj, zapadno hercegovačkoj i Livanjskoj županiji.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još