Sarajevo 9 °C Nedjelja 21.10.


20.02.2018. / 15:35h BiH - Boris Jerinić za Vijesti.ba

NATO vježba u Banjaluci je na nivou ideje, priča o osiromašenom uranijumu notorna laž

NATO vježba u Banjaluci je na nivou ideje, priča o osiromašenom uranijumu notorna laž
Zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić demantovao je navode koji su danas objavljeni u pojedinim medijima, a tiču se organizovanja NATO vježbe sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom u Banjaluci. Održavanje vježbe postoji na nivou ideje, a tvrdnje o gađanju osiromašenim uranijumom su tendenciozne i notorne laži, poručio je Jerinić u izjavi za Vijesti.ba.

Pozivajući se na službene dokumente Ministarstva odbrane BiH, pojedini mediji objavili su kako su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH dogovorili održavanje NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom. Navodno, tim oovodom je u Sarajevu organizovan sastanak na kojem su prisustvovali srpski generali iz Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić, Dragan Vuković, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Jerinić za Vijesti.ba kaže da ovo nije tačna informacija, te da nije prisustvovao bilo kojem sastanku u vezi sa održavanjem NATO vježbe, kao i da nije dao saglasnost za njeno održavanje.

"Što se tiče sam vježbe, ona je na nivou ideje. Održan je radni sastanak između OS BiH i američkih snaga iz Marylanda, jer Maryland ima trajnu saradnju sa OS BiH i daje podršku kroz školovanja i vježbe međunarodnog karatkera. Na tom sastanku bilo je govora o tome kako bi izgledala ta vježba, da li ju je moguće organizovati, da li je ona sigurna i da li bi imala podršku građana BiH", pojašnjava Jerinić.

Kako ističe, da bi NATO vježba uopšte bila održana, potrebna je saglasnost lokalne zajednice i entiteta, budući da je potrebno koristiti resurse aerordoma koji je u ovom slučaju u nadležnosti Vlade RS.

"Osim toga, održavanje vježbe međunarodnog karaktera mora da uđe u godišnji plan aktivnosti, koji se usvaja 2018. godine. Da bi ovaj plan bio usvojen, potrebna je saglasnost Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH. Ni jedno, ni drugo, ni treće ne postoji u ovom trenutku", precizira zamjenik ministrice odbrane BiH.

On napominje da pripadnici OS BiH učestvuju u raznim međunarodnim i domaćim vježbama, što je dobro za njihovu operatibilnost.

"Sasvim je sigurno da niko ne bi išao u bilo koju vježbu koja bi ugrozila sigurnost građana RS i BiH", zaključuje Jerinić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još