6°C
Mostar 9°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

19.02.2018 / 21:47 Dobar - Veliki čovjek

Cvitan Spužević

Cvitan Spužević
Iluminacija Centra za mir / U počast svim nevinim žrtvama Mostara
Regionom je danas odjeknuo događaj iz Mostara gdje su tokom noći uklonjene ploče s nazivom ulice Mile Budaka i postavljene one s imenom Cvitana Spuževića. O Spuževiću je šira javnost malo znala.

Za razliku od Mile Budaka koji je bio oličenje fažizma, zapovjednik ustaških logora i i autor njenih rasnih zakona uperenih protiv Židova i Srba, Cvitan Spužević bio je sve suprotno.

Cvitan Spužević, bio je, poznati mostarski advokat, Hrvat, humanist , prijatelj pokojnog Fra Leona Petrovića kojeg su partizani streljali u Širokom Brijegu i koji je bio toliko ugledan da je zbog tog javno protestirao. Spužević je svojim zalaganjem kod ministra unutrašnjih poslova NDH Andrije Artukovića, uspio spasiti brojne obitelji koje su se našle na meti NDH režima. Ponajviše obitelji mostarskih Srba. No spašavao je ljude bez obzira na naciju.

Vijest je tim značajnija ako se tačnom ispostavi informacija da iza cijele akcije promjene naziva ulice stoje mladi hrvatski studenti historije sa Mostarskog sveučilišta. Nažalost, akteri ovog dobrog djela još uvijek se ne smiju javno oglasiti i javno stati iza ovog časnog čina.

Ova mala akcija doslovno bi preko noći mogla najaviti velike promjene za kojima Mostar vapi. No da bi se sve formalno i zaokružilo potrebno je Gradsko vijeće kojeg Mostar trenutno nema, a kada ga bude onda bi njegov prvi zadatak trebao biti na ovom tragu.

Tek tada će uspjeh onih koji su Spuževićem zamjenili Budaka biti još i veći.

Inače, Cvitan Spužević je pradjed istoričara i novinara Vuka Bačanovića.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo