Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


19.02.2018. / 21:40h Politika - Predsjednik SBIH za FTV

Jerlagić: Čović je još uvijek u čizmama Tuđmana i Šuška

Jerlagić: Čović je još uvijek u čizmama Tuđmana i Šuška
O evropskom putu Bosne i Hercegovine, političkoj situaciji u zemlji i krizi vlasti za Dnevnik D govorio je Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

Dinamika približavanje BiH EU je jako spora ocijenio je Jerlagić

"Nekada smo bili ispred Srbije i Crne Gore a danas kasnimo iza oba istočna susjeda. Moralo se raditi brže i odgovornije, odgovornije prema građanima. Upitnik jeste otišao ka EU ali za većinu građana prilično je tajnovit, a ja smatram da je trebao biti transparentan", rekao je Jerlagić.

On je napomeno da je potrebno ubrzati proces priključenju NATO-u te dodao da nijedna zemlja članica EU nije ušla u EU a da prethodno nije pristupila NATO savezu.

Jerlagić je kazao da ako se na procesu priključivanja BiH Evropskoj uniji bude radilo kao u zadnjih osam godina, onda nije čudo da je za tek pet godina predviđen početak pregovora.

Govoreći i političkim odnosima u SDA Jerlagić je naveo da su smjene kantonalnih vlada drugo poluvrijeme, i četvrta četvrtina posljednjeg kongresa SDA.

"U za dva kantona je izuzetno teško stanje, a vlade koje su izbarane ne znamo kako će raditi i šta mogu napraviti za tako kratko vrijeme, a to su vrlo loše poruke za sve koji žele da ulažu u BiH", rekao je.

Komentarišući pitanje izbornog zakona Jerlagić je kazao da to nije pitanje svih pitanje nego spin gospodina Čovića, dok istovremeno nisu implementirane presude Evropskog suda za ljuska prava, i da Čović želi da kroz izborni zakon utemelji treći entitet, prenose Vijesti.ba.

"On je još uvijek u čizmama i Šuška i nameće stvari kontra građanskog koncepta i kontra onoga što je presuđeno u Strazburu", rekao je Jerlagić.

Jerlagić je ocijenio da vlast RS nije izvršila nabavku oružja za borbu protiv terorizma jer protiv terorizma se ne bori puškama, te se radi o zastrašivanju što je ujedno i novi pokušaj Dodika da mobilizira glasačko tijelo i da napravi strah među građanima.

Jerlagić je u Dnevniku D kazao da je ostao pri kandidaturi za člana Predsjedništva.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još