Sarajevo -4 °C Nedjelja 16.12.


19.02.2018. / 12:41h Regija - Ljubljansko "Delo"

Hrvati glavni problem u regionu, Juncker bi mogao doživjeti nove konflikte na Balkanu

Hrvati glavni problem u regionu, Juncker bi mogao doživjeti nove konflikte na Balkanu
U Sloveniji ne prestaju kritike na račun Jean-Claude Junckera zbog njegove ocjene da je slovenačko-hrvatski granični spor loš primjer za države zapadnog Balkana na putu u EU i da će se ubuduće od država s tog prostora tražiti da one riješe svoje granične sporove prije nego što postanu punopravnim članicama.

"Insistirati na prethodnom rješenju graničnih pitanja, što je Juncker ponovio i na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, na prvi pogled se čini razumnim pristupom, ali u balkanskoj praksi onima koji se sada ne drže dogovora daje još više mogućnosti za ucjenjivanje", navodi u ponedjeljak u glavnom komentaru ljubljansko "Delo".

List dodaje da je glavni problem u regionu u tom smislu Hrvatska koja, kako spominje, ima sporove s više država bivše SFRJ, uključujući i Sloveniju.

"Hrvatska ne priznaje presudu arbitražnog suda iako je u pristupnim pregovorima za članstvo to obećala, potpisavši sa Slovenijom arbitražni sporazum. Baš zato nije tačna Junckerova tvrdnja da se Hrvatska i Slovenija ne mogu dogovoriti kako da sprovedu arbitražnu odluku", navodi vodeći slovenački list koji smatra da nova strategija Komisija o uslovljavanju članstva prethodnim rješenjem bilateralnih problema može u regionu izazvati nestabilnost, a to je, kako dodaje, upravo suprotno od onoga što želi Juncker.

"Insistiranje da države zapadnog Balkana srede svoje pogranične sporove prije pridruživanja nosi sa sobom upravo ono što Junker i Komisija ne žele, a to je uvoz nestabilnosti iz regiona u cijelu EU", navodi "Delo".

Ukoliko pak Komisija na Balkan želi izvoziti stabilnost, onda bi sa svoje strane trebala uložiti sve svoje napore da Hrvatska, koja ima neriješene sporove i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, arbitražnu presudu o granici sa Slovenijom i provede, tvrdi slovenački list.

U suprotnom, navodi "Delo", Juncker bi mogao da doživi da na Balkanu opet dođe do konflikata kao u 90-im godinama prošlog vijeka, tvrdi list, te u komentaru zaključuje da je "u Piranskom zalivu, ali i drugdje, na vagi vladavina prava u Evropskoj uniji".

Odnosima Hrvatske i Slovenije u svjetlu nedavne posjete Zagrebu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića bavi se, u analizi koje je u nedjelju objavilo "Delo", i bivši slovenački ambasador u Zagrebu Vojko Volk, za koga se navodi da je diplomata, ali i "odličan poznavalac" stanja na Balkanu.

Volk navodi da su tradicionalno glavni problem stabilnosti regiona odnosi Hrvatske i Srbije te da nestabilnost u sadašnjoj situaciji znače i pokušaji Rusije i SAD-a da od Srbije, odnosno Hrvatske naprave "regionalne lidere", što se odražava u njihovoj politici na planu odbrane i u energetskoj politici.

"Rusi nude vojne avione i energetske investicije kako bi Srbiju učinile liderom, a isto s Hrvatskom čine Amerikanci. Zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti svoje granične sporove prije nego uđu u EU", rekao je Volk u razgovoru za "Delo", dodavši da bi, umjesto u "nove podjele", međunarodna zajednica koja želi da stabilizuje Balkan trebala investirati u ekonomije i infrastrukturno povezivanje.

Po njegovim riječima na Balkanu bi trebalo investirati u privrednu saradnju, puteve i željeznice, kako bi se odnosi Hrvatske i Srbije popravili jer bez njih, kako navodi, ne može biti "ni trajne stabilnosti, a vjerovatno ni širenje EU na Balkan", što je potencijalno prijetnja stabilosti Sloveniji geografski bliske regije.

"Ljudi na Balkanu trebaju se povezati barem onoliko koliko su bili povezani već u Jugoslaviji. Jedini put koji Srbiju i Hrvatsku vodi u budućnost je uspostava minimalnog političkog povjerenja, ako treba i pomoću međunarodne zajednice", tvrdi Volk.

Pokušavajući stvoriti "lidere" na Balkanu dio međunarodne zajednice griješi, zaboravljajući da su dvije Jugoslavije propale zbog Srba i Hrvata, smatra Volk. Opsjednutost liderstvom je vječiti paradoks na Balkanu, pri čemu neki danas zaboravljaju na istorijska iskustva dvije propale Jugoslavije, navodi slovenački diplomata.

"Imamo iskustvo dviju propalih Jugoslavija, a to je lekcija o tome gdje je završio boj za liderstvo i prevlast između Hrvata i Srba. To su rivalstvo i mimo svoje želje morali podnositi svi ostali narodi Jugoslavije. Unatoč tome, primjećujemo da na tu kartu igraju mnogi koji u regiju dolaze izvana, tražeći prilike za svoje poslove u Hrvatskoj i Srbiji", navodi Volk.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još