Sarajevo -3 °C Srijeda 19.12.


17.02.2018. / 11:16h Politika - Hrvatska stranka BiH

Prekinuti dogovor Dodik - Čović po kojem SNSD Hrvatima bira predstavnike u RS

Prekinuti dogovor Dodik - Čović po kojem SNSD Hrvatima bira predstavnike u RS
Potpredsjednik Hrvatske stranke BiH Jozo Barišić najavio je okupljanje hrvatskih, ali i nekih sarajevskih stranaka i stvaranje pobjedničkoga bloka u RS koji će prekinuti dosadašnju praksu da hrvatske predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bira SNSD Milorada Dodika: "Zbog nesloge i sujeta hrvastkih stranaka, ali ponajviše zbog izdajničkoga i nadmenoga ponašanja HDZ BiH u zadnjim ciklusima hrvatske predstavnike u tijelima RS bira isključivo Dodikova stranka.

To je dio  paketa  strateškoga  dogovora osovine  Čović -Dodik na štetu  Hrvata u RS   po kojem HDZ BiH neće zadirati  u  ustavni i politički okvir RS i po kojem je nacionalne hrvatske interese prepusti na čuvanje i zaštitu Milorada Dodika.

Vjerujem da ćemo taj zloćudni dogovor na izborima raskrinkati i dokrajčiti i da će Hrvatska stranka sa svojim partnerima preuzeti političku sudbinu Hrvata u svoj legitimitet. Nećemo dopustiti da budemo živi sahranjeni i politički eutanizirani“, poručio je Barišić.

Potpredsjednik HS BiH smatra krajnje nemoralnom i batinaškom odluku Milorada Dodika o novačnom kažnjavanju  potpredsjednika RS Ramiza  Salkića. Prema njegovim riječima to je i ustavno i zakonski veoma upitno.

“Iako  žalim zbog Dodikovoga ponižavajućega poteza, moram biti malo saraksitičan pa izraziti žaljenje što potpredsjednik RS iz reda HDZ BiH nije svojim radom „zaslužio“ sličnu kaznu. Žalosno je da se on o tome uopće nije očitovao, valjda  iz straha  da i on ne bude podvrgnut sličnoj brutalnosti.“, dodaje Jozo Barišić.

On je na koncu izrazio uvjerenje  da   državne institucije imaju  egzaktne  informacije o nabavci oružja za MUPRS i zdrave procjene za koju namjenu će te „kragujevačke“ puške biti  iskorištene. “Želim vjerovati da će policija RS  sa novim i brojnim dugim cijevima bolje  pripaziti i zaštititi povratnike u RS i njihovu imovinu“, kazao je na koncu Barišić.     

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još