Sarajevo -2 °C Ponedjeljak 17.12.

17.02.2018. / 10:41h Politika - Hitna sjednica Skupštine

Traje rasprava o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona (UŽIVO)

Zastupnici s otvorili su raspravu o zahtjevu za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Begom Gutićem.

17:35 PAUZA i dalje traje! Čekamo nastavak sjednice Skupštine TK i glasanje o povjerenju Vladi TK…

16.25 - Diskusija o smjeni traje već gotovo TRI sata. Za riječ se između ostalih javio predsjednik Skupštine TK Senad Alić, koji je uputio kritike na račun kolega iz SDA . Diskutirali su, s druge strane, zastupnici opozicije i trojka koja je na liniji Predsjedništva SDA te šef Kluba zastupnika SBB-a Fuad Hadžimehmedović.

14.10 - Zastupnici s otvorili su raspravu o zahtjevu za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Begom Gutićem. Zastupnici iz SDA ponovili su kako sjednica nije zakazana u skladu sa zakonom te da zahtjev za smjenu Gutića nije utemeljen.

Sa druge strane zastupnici SDP-a iznose kritike na račun Vlade TK u rasponu koji se kreće od uvoza jabuka do pogubnog uticaja Jelene Karleuše na omladinu.

13.40 - Nakon pauze, poslanici u Skupštini TK nastavili sa održavanjem sjednice.

Poslanici obrazlažu zbog čega traže smjenu Vlade TK, a razlozi koji su svima dostavljeni su sljedeći: -Nedostatak ili potpuni prestanak koordinacije premijera sa poslanicima u Skupštini TK, a o čemu svjedoče gotovo pa stalne pritužbe.

 - Propulzivnost materijala Vlade TK je zbog toga ozbiljno ugrožena jer je skupštinska većina sastavljena od poslanika iz više političkih subjekata, te se u zadnje vrijeme teško pronlazi dovoljna većina u Skupštini TK koja podržava matrijale dostavljene od strane Vlade TK.

Parlamentarna kriza koja je nastala ovako poremećenim odnosima Premijera i skupštinske većine prijeti da preraste u krizu realnih procesa na TK.

Smatramo da niti jedna osoba ne smije biti prijetnja stabilaziciji TK. -Također smatramo da su ministri u Vladi TK radili svoj posao i da su nastojali raditi u svojim resorima u interesu cijelog TK, ali da su nerijetko morali praviti instruirane kompromise, navodi se u obrazloženju.


13.05 - Nastavljena je hitna sjednica Skupštine TK. Za riječ se javio premijer Bego Gutić, koji se pozvao na Ustav F BiH i zatražio da se utvrdi ustavnost postupka sazivanja sjednice.

Odmah nakon izlaganja premijera Gutića, uslijedila je nova polusatna pauza zbog vanredne pres-konferencije SDA.

bego-gutic-sjednica-1

12.15 - Usvojen je dnevni red Skupštine TK hitnog karaktera. Za tačku dnevnog reda o smjeni Vlade TK glasalo je 20 zastupnika, dok ih je 10  bilo suzdržano.

Uskoro kreće diskusija o smjeni Vlade TK.


Iako dnevni red još nije usvojen, svim je izvjesno da je obezbijeđeno dovoljno ruku za smjenu Vlade TK.

Zahtjev za smjenu Vlade TK je potpisalo 10 od 13 zastupnika SDA, te po jedan zastupnik DF-a, SBIH-a i BPA-a te dva zastupnika Boljitka.  

Fuad Hadžimehmedović iz SBB-a je potvrdio da će i ova stranka podržati smjenu, kazavši da nije logično da ostane Vlada koja ima premijera i 6 ministara iz SDA, a koja ima podršku samo 3 SDA-ova zastupnika.

Za smjenu Vlade TK potrebno je 18 glasova.

Iz SDP-a su rekli da će na sve što se danas desi na Skupštini biti suzdržani.(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još