-11°C
Mostar -5°C
Tuzla -7°C
Banja Luka -6°C
Bihać -8°C
Powered by Dark Sky

15.02.2018 / 14:56 Loš - Ubijeno 17 osoba

Zločin na Floridi

Zločin na Floridi
Foto: Vijesti.ba
Devetnaestogodišnji napadač koji je u srednjoj školi na Floridi ubio 17 osoba, a ranio desetine drugih, uhapšen je, potvrdile su vlasti, javlja Reuters.

Nekadašnji učenik škole iz koje je izbačen vratio se sa automatskom puškom na Valentinovo i počinio drugi najgori pokolj u američkim školama u historiji.
 
 Zločin se dogodio u školi „Marjory Stoneman Douglas“ u Parklandu, gradu udaljenom oko 70 kilometara od Majamija. Napad je počeo malo prije završetka nastave.
 
Napadač je identificiran kao Nikolas Cruz, bivši učenik izbačen zbog loše discipline.
 
- Došao je u školu sa gas maskom, automatskom puškom, municijom i dimnim bombama. Prvo je aktivirao alarm za požar nakon čega su učenici pohrlili iz razreda u hodnik. Tada je počeo pokolj - ispričao je policijski zvaničnik opisujući stravični napad.
 
Stotine učenika se više od sat vremena skrivalo u učionici slušajući pucnjavu pomahnitalog napadača.
 
- Bilo je užasno, mislili smo da nećemo preživjeti – ispričali su svjedoci američki medijima.
 
Cruz je uhapšen van škole nakon napada, a nakon što se pokušao ubaciti među učenike koji su bježali iz škole, ali je primijećen i uhapšen.
 
Reuters navodi da je u prvom razredu srednje škole Cruz bio na vojnom treningu koji je provodila američka vojska.
 
Poznanici napadača kažu kako je često govorio o „noževima i oružju“, ali ga niko nije shvaćao ozbiljno.
 
- Bio je lud za oružjem - rekao je Chad Williams, školski drug napadača.
 
U jučerašnjem pokolju  12 osoba, djece i odraslih, je ubijeno unutar škole, dvije osobe su ubijene u dvorištu, a jedna na ulicu. Dvije osobe su umrle od posljedica ranjavanja u bolnici. Među žrtvama ima učenika i profesora.
 
Pucnjava, jedna od najgorih u Sjedinjenim Državama u zadnjih 25 godina i osamnaesta u školama ove godine, dogodila se malo prije kraja nastave u srednjoj školi u Parklandu koji je udaljen  72 kilometra od Majamija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo