Sarajevo 1 °C Nedjelja 20.01.


14.02.2018. / 20:40h Politika - Slobodna Bosna doznaje

Jasmin Halebić mogući Konakovićev nasljednik

Jasmin Halebić mogući Konakovićev nasljednik
Kantonalni odbor SDA Sarajevo donio je odluku o pokretanju procedure za smjenu premijera KS Elmedina Konakovića te odluku o njegovom isključenju iz stranke. Ovu informaciju potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" predsjednik KO SDA Asim Sarajlić.

Sarajlić je pred sjednicu Predsjedništva SDA, koja je počela danas u 16.00 sati u Sarajevu, rekao da će predstavnici SDA u narednim danima razgovarati s predstavnicima stranaka koje čine koaliciju u Kantonu Sarajevo, budući da smjena premijera podrazumijeva i smjenu Vlade KS.
 
Sarajlić je kazao da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Skupštine KS-a radi razrješenja premijera i nada se da će na istoj sjednici naći rješenje za nastavak rada Vlade KS.
 
"Svjesni smo težine trenutka i svjesni smo da Vlada mora sačuvati svoju osnovnu funkciju, jer život u KS-u ne smije stati zbog odluke premijera da ne podnese ostavku. On je bio prijedlog SDA koja je voljom većine građana 2014. bila izborni pobjednik, te je sasvim korektno da SDA s partnerima u vlasti nađe drugo rješenje. Da li će to biti vlada tehničkog mandata ili će SDA ponuditi novog premijera, te odgovore ja danas nemam", rekao je Sarajlić novinarima uoči održavanja sjednice Predsjedništva SDA. 
 
Dodao je da su u proteklih 48 sati održane sjednice svih općinskih odbora SDA u KS-u i da su iz članstva stranke izbrisani Mirza Selimbegović i Elvedin Okerić (Novi Grad), te Elmedin Konaković, Kemal Ademović i Amel Mekić (Centar).
 
Prema nezvaničnim informacijama, KO SDA će za novog mandatara predložiti Jasmina Halebića, aktuelnog ministra finansija u Vladi KS. 
 
Jasmin Halebić, rođen 8. jula 1974. godine, doktor je ekonomije i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.
 
Vijest o izboru Halebića,  Sarajlić nije ni potvrdio ali ni demantirao.
 
Današnjoj sjednici Predsjedništva SDA prisustvuje i predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji nije želio davati izjave.
 
Konferencija za medije SDA najavljena je za 19.00 sati, nakon sjednice Predsjedništva te stranke, na kojoj će se obratiti Izetbegović. 
 
 
(Vijesti.ba / SB)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!