14.02.2018. / 15:50h Politika - Moramo početi raditi

Čović: Strategija EU nam jasno poručuje da možemo stići sve

Čović: Strategija EU nam jasno poručuje da možemo stići sve
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da u Strategiji proširenja Europske unije (EU) za zapadni Balkan ne vidi nijednu prepreku da Bosna i Hercegovina postane članica EU, zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, ali je naglasio kako će to ovisiti o radu i političkoj volji.

- U Strategiji vidim vrlo dobro mjesto za BiH, ukoliko ćemo išta raditi. Srbija radi, Crna Gora radi, morat ćemo i mi to početi - kazao je Čović u izjavi za Fenu tijekom posjete Vitezu, demantirajući tako pojedine ocjene da ova strategija potvrđuje nepovoljan položaj BiH u odnosu na susjedne zemlje.

Čović je istaknuo kako je Strategijom za zapadni Balkan, BiH ohrabrena da uradi svoj dio posla koji, kako kaže, uopće nije težak, ali nedostaje politička volja.

- Strategija nam jasno poručuje da možemo stići sve i da je do nas. Motivira nas da donosimo odluke i da konačno završimo rad na Upitniku koji nam je uputila Europska komisija. Kako će vam netko pričati o kandidatskom statusu, a već 14 mjeseci, ne vidi odgovore na Upitnik, dok su drugi to uradili za dva, tri ili četiri mjeseca - dodao je Čović.

Naglasio je kako je bio uvjeren da će BiH predati odgovore na Upitnik još prije pola godine, dodavši da ovo probijanje rokova predstavlja sramotu za BiH.

- Neka mi netko objasni zašto to nismo odradili, a ne da svaki put, kada odlazimo u Bruxelles, govorimo kako ćemo to uraditi... Jednostavno, to je jedna naša sramota, ali to je naša administracija i igranje politikom i poslom kojim se bavimo - naglasio je Čović.

Istaknuo je kako vjeruje da će odgovori na Upitnik biti predani 28. veljače tijekom posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera BiH.

Na upit očekuje li da do Junckerove posjete BiH, dođe i do približavanja političkih stavova o izmjeni Izbornog zakona BiH, Čović je rekao da vjeruje kako će do tada biti poznato postoji li za to politička volja.

- Izborni zakon će se morati mijenjati kako bismo imali implementaciju izbora, odnosno uopće izbore u listopadu. Svi se zalažemo da ćemo to napraviti i da će izbori biti, međutim te političke volje još ni izbliza nema. Vjerujem da će mnogi, koji misle zadržati status quo, shvatiti da će neke stvari morati promijeniti i da će se to morati vidjeti i na jedan praktičan način, i kada dođe gospodin Juncker, ali i ostali koji će dolaziti u idućih mjesec ili dva - kazao je Čović.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Daleko si ti Covicu od Evrope 14.02.2018. 14:32
Sad kad ti mandat istice ti bi nesto radio, a ove zadnje cetiri godine kocio si BiH na sve strane na tome putu, al sto si lagao po EU o BiH i Bosnjacima, e to se Covicu ne oprasta, a specijalno ti necemo oprostiti tvoj kukavicki i poltronski potez prilikom revizije tuzbe za genocid Srbije nad BiH gradjanima. Uvukao si se dragom Aci toliko duboko da je red da te dragi Aco imenuje premijerom Srbije.
Svaka cast na komentaru 14.02.2018. 16:13
Samo si previse kulturan prema ovoj spodovi i treba ga nazvati pravim imenom "kopile vatikansko"
jos 14.02.2018. 19:04
i rasisticko smece
MAMICU TI JEBEM RUSIS GROBLJA PO MOSTARU I PRICAS O EU 14.02.2018. 14:59
COVIC JE FASISTA I KRIMINALAC .
guest1518616960 14.02.2018. 15:02
Nemoze biti veci od Bakira i ostale gamad.
guest1518632431 14.02.2018. 19:20
OD BAKIRA VEĆEG KRIMINALCA NEMA.
guest1518695818 15.02.2018. 12:56
Čova guzi ne prestaji.samo naprid.
Prikaži još