Sarajevo -4 °C Ponedjeljak 18.02.


14.02.2018. / 10:07h Regija - Žele bolje uslove

Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi

Slovenija: Štrajk učitelja i nastavnika, 1000 osnovnih i srednjih škola ne radi
U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgojitelja, te ostalih uposlenika u obrazovanju, u kojem po podacima njihova sindikata učestvuje 37.000 zaposlenih iz oko 1.000 obrazovnih ustanova.

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkaša iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo protestno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen poseban saobraćajni režim.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci (SVIZ) objavio je da zahtijeva povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uvjete koje su postavili.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plaće zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stepenom obrazovanja i da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na nivo prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine budući da BDP zadnjih godina raste, prenosi Hina.

To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka sedmice. U ponedjeljak je s "bijelim" štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar proteste smatra neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih finansija.

Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja upozorila je i slovenska privredna komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 posto BDP-a.


(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!