Sarajevo 1 °C Nedjelja 20.01.


14.02.2018. / 08:00h BiH - Nedžad Korajlić za Vijesti.ba

Naoružavanju MUP-a RS dat prevelik značaj, ali treba znati svrhu i cilj nabavke

 Naoružavanju MUP-a RS dat prevelik značaj, ali treba znati svrhu i cilj nabavke
Policija mora imati kvalitetno naoružanje i opremu ali da se u svakom slučaju zna svrha i cilj. Mislim da se u nekim kontekstima daje možda i prevelik značaj tome, kazao je za Vijesti.ba dekan Fakulteta za kriminastiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić govoreći o kupovini 2.500 komada pušaka od strane MUP-a RS-a

Organizacija i funkcionisanje policije u Bosni i Hercegovini je specifična jer poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma uvedeni su određeni aneksi koji su se ticali policije, pogotovo IPTF je regulisao količinu naoružanja.
 
"Ne mogu sad tačno da se sjetim koje su to količnine i koliko može naoružanja da ima policija, da li su u međuvremenu bile promjene, ali u svakom slučaju ja bih to posmatrao ovako; Policija treba da ima kvalitetnu opremu. Ukoliko je staro naoružanje koje već dugi niz godina u upotrebi da li u pasivnoj ili aktivnoj, to naoružanje treba obnavljati, kako bi ono bilo efikasno ukoliko bi bilo potrebe da se primjeni u slučajevima predviđenim zakonom", kazao je Korajlić u izjavi za Vijesti.ba
 
Naravno, dodaje Korajlić, obavljanje naoružanja gleda se u kontekstu našeg ukupnog ambijenta.
 
"Nažalost, loša je situacija na koji se način to najavilo. Ja bih u svakom slučaju rekao da policiji treba naoružanje i da imaju kvalitetno naoružanje. Naravno, ne bih govorio o količinama koje su potrebne, jer se procijenjuje koje su namijene, vrsta naoružanja i sve ostalo. Kada bi znao vrstu naoružanja, mogao bih da znam da li je u pitanju za temeljni sastav policije ili su u pitanju specijalne jedinice", dodao je Korajlić.
 
- Kazao je da bi međunarodna zajednica koja ima svoj mandat trebala da vidi tu namijenu jer oni još imaju mandat da to kontroliraju.
 
"Dodatno bi u svakom slučaju uradio da policija ima kvalitetno naoružanje i opremu ali da se u svakom slučaju zna svrha i cilj. Mislim da se u nekim kontekstima daje možda i prevelik značaj tome. Policija, ono što ja znam u kantonima svakodnevno nabavlja različitu opremu, samo dakle treba vidjeti šta je to, za koju je svrhu. To bi podrazumijevalo dodatna, od strane vas, novinarska istraživanja i traženje zvaničnih informacija, a u svakom slučaju pozvano je u ministarstvo sigurnosti i određene komisije na nivuo države koje mogu da traže dodatna pojašnjenja" zaključio je Korajlić u izjavi za Vijesti.ba.
 
(Vijesti.ba)