Sarajevo 1 °C Nedjelja 20.01.


13.02.2018. / 17:14h Svijet - Washington

Trump izdvaja milijardu dolara za borbu protiv cyber kriminala

Trump izdvaja milijardu dolara za borbu protiv cyber kriminala
Američka administracija predlaže da se izdvoji više od milijardu dolara za cyber-odbranu federalnih mreža i fiskalne 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost zemlje.

"Budžet za 2019. godinu predviđa blizu milijardu dolara za inicijative koje štite federalne mreže i eliminišu ranjivost cyber-sistema, kao i 319 miliona dolara za zaštitu kritične infrastrukture", navodi se u izjavi Ministarstva za unutrašnju bezbjednost zemlje, koje rukovodi tim radom na saveznom nivou u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Fiskalna 2019. godina u SAD počinje u oktobru 2018. godine. Radi se o prijedlogu administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji će razmatrati Kongres. Izmjene nacrta budžeta tradicionalno se predlažu nakon razmatranja Kongresa.
 
U saopštenju se navodi da je predloženo da iznos ukupnih sredstava za Ministarstvo u fiskalnoj 2019. godini bude 47,5 milijardi dolara, što je 3,5 milijardi (7,8 odsto) više nego što je predviđeno za 2018. godinu.
 
Na taj način administracija "zahtijeva 1,6 milijardi dolara za izgradnju blizu 104 kilometra zida u južnom Teksasu" na granici sa Meksikom (ukupna dužina američko-meksičke granice prelazi 3.200 kilometara). Savezne vlasti žele da izdvoje 164 miliona dolara za angažovanje još 750 graničnih službenika i 153 pripadnika pomoćnog osoblja.
 
Predloženo je da se blizu 5,1 milijardi dolara usmjeri na borbu protiv ilegalnih migranata, uključujući i deportaciju iz zemlje. U okviru tih sredstava biće poslat 571 milion dolara za angažovanje još dvije hiljade policajaca i 1.312 službenika. Za zaštitu morskih granica planirano je da se izdvoji 1,9 milijardi dolara.


 
(Vijesti.ba / Sputnjik)
 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!