Sarajevo -1 °C Utorak 18.12.


13.02.2018. / 16:19h Svijet - Mark Thompson

Štampano izdanje New York Timesa moglo bi potrajati još deset godina

Štampano izdanje New York Timesa moglo bi potrajati još deset godina
Štampano izdanje New York Timesa moglo bi potrajati još deset godina, tvrdi čelnik kompanije Mark Thompson.

Dok kompanija nastavlja s digitalnim izdanjem, ona će procijeniti zahtjev za štampanim proizvodima, tvrdi Thompson.

U međuvremenu je kompanija objavila još 157.000 novih pretplata na digitalno izdanje u zadnjem kvartalu 2017.

- Vjerujem da ćemo barem još deset godina imati naše štampana izdanja u Sjedinjenim Državama - izjavio je Thompson, naglašavajući da će se štampana izdanja boriti za opstanak koliko mognu, ali je priznao da bi se mogla suočiti s istekom roka trajanja.

- Odlučit ćemo o tome jednostavno iz ekonomskih razloga. Mogli bismo doći do tačke kada ekonomija (štampanih medija) više nema smisla za nas - kazao je.

- Ključna stvar za nas je što se još borimo. Naš plan je da služimo lojalnim štampanim pretplatnicima koliko možemo. U međuvremenu, međutim, moramo širiti digitalni sektor kako bismo imali uspješnu kompaniju u usponu, i uspješan sektor vijesti sve dok štampano izdanje nestane - kazao je Thompson.

Digitalna pretplata, zapravo, ono je što bi moglo zadržati novu generaciju čitalaca New York Timesa, iako Thompson tvrdi da je broj pretplatnika štampanog izdanja relativno konstantan, "uz svakodnevne manje oscilacije".

Prihod od digitalnih pretplata poratao je za više od 51 posto u zadnjem kvartalu u odnosu na isti period od godinu dana ranije. Ukupan prihod od pretplate porastao je za 19,2 posto.

Pod Thompsonovim čelništvom, New York Times je postao prva medijska kuća u svijetu koja je nadmašila milion primjeraka samo od pretplate na digitalna izdanja.

- Van svake sumnje je da zarađujemo više novca od štampane pretplate. Kada, međutim, govorimo o digitalnoj pretplati, vjerujemo da možemo stvoriti mnogo veći broj tih pretplatnika. U krajnoj liniji, mnogo će više biti digitalnih pretplatnika u odnosu na štampane - izjavio je Thompson, prenosi CNBC.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!