Sarajevo 7 °C Četvrtak 22.11.


13.02.2018. / 16:15h BiH - Počeo glavni pretres

Svjedok na suđenju za Vranicu: Lomili su mu noge, on je vrištao

Svjedok na suđenju za Vranicu: Lomili su mu noge, on je vrištao
Čitanjem optužnice danas je u Kantonalnom sudu u Mostaru započeo glavni pretres u predmetu Vranica, protiv optuženih Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića, koji se terete za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Ivan Škutor i ovog puta je tvrdio da je zamijenjen njegov identitet, Erhard Poznić se branio šutnjom, dok je Mate Aničić na pitanje da li ima nešto da kaže u svoju odbranu, odgovorio kratko: "Ne znam šta da kažem".
 
Svjedok Emir Ćatić govorio je o grozotama iz 10. i 11. maja 1993, podsjećajući da ga je optuženi Aničić udario svojim šljemom, a zatim uz uvrede ispalio hitac, koji ga je na sreću promašio. U tom trenutku svjedok nije znao da je riječ o Aničiću, koga je kasnije prepoznao gledajući televizijsku emisiju Slikom na sliku, HTV-a, prenosi Oslobođenje.
 
- U noći sa 10. na 11. maj dolazile su grupe vojnika koji su nas tukli pendrecima, špagama i kundacima pušaka. Među njima sam vidio i Željka Džidića, ispričao je Ćatić, koji je tih dana zadobio teške tjelesne povrede u predjelu glave i ramena.Čuo je i kada su Zlatku Mehiću psovali "balijsku majku" i lomili mu noge, a on je vrištao.
 
-  Vojnici koji su ostali iza mene u toj prostoriji, nisu mogli ustati na noge, kako su bili isprebijani - kazao je Ćatić.
 
Prisjetio i kako su pripadnici HVO-a Zlatku Mehiću "lomili noge", da je vidio Dževada Husića kako leži mrtav, te da je otkad svjedoči u predmetu Vranica (ovo je njegovo četvrto svjedočenje) dobijao prijetnje smrću u više navrata.
 
Azra Penava, predsjednica odbora roditelja i porodica zarobljenih i nestalih iz "Vranice", kratko nam je prokomentarisala da dok traje proces neće iznositi svoje mišljenje. Samo je kazala da ima puno povjerenje u novo Sudsko vijeće koje počinje rad ispočetka, novog tužioca, te da očekuje pravdu i savjesnost svjedoka.
 
(Vijesti.ba / Agencije)
 

 


Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još