Sarajevo -4 °C Ponedjeljak 18.02.


13.02.2018. / 15:11h BiH - Broj izbjeglica sve veći

IZ u BiH apelira na državne vlasti da riješe pitanje zbrinjavanja izbjeglica

IZ u BiH apelira na državne vlasti da riješe pitanje zbrinjavanja izbjeglica
Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini je spremna pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, ali istovremeno apeluje na državne organe da aktiviraju akcione planove i koordinaciona tijela koja su oformljena za ovakve situacije.

Budući da je broj izbjeglica koje ovih dana pristižu u BiH sve veći, sve češći su slučajevi da oni dolaze pred objekte IZ tražeći pomoć. Polazeći od moralne obaveze da se tim ljudima izađe u susret, IZ u BiH je razmatrala načine pomoći koji bi bili u skladu s njenim mogućnostima i važećim zakonodavstvom.

Od nadležnih državnih organa IZ je zatražila informaciju o trenutnom stanju i planovima njihovog zbrinjavanja te preporuke o tome šta Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama, posebno uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika, što prije pomoglo.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, preporuka državnih organa te činjenice da se džamije nisu pokazale kao adekvatna rješenja za smještaj ovih osoba, IZ u BiH pozvala je državne organe da osiguraju adekvatan smještaj i druge oblike pomoći izbjeglicama, prema normama međunarodne pravne zaštite.

- Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica već posljednje - istaknuto je iz IZ u BiH.  

Islamska zajednica je već donacijama u hrani pomagala onim organizacijama koje rade na zbrinjavanju izbjeglica, pomoć je slala još od 2015. godine u mjesta kroz koja su prolazile izbjeglice i sada poziva sve svoje članove i organe da pomognu državi da odgovori na ovu humanitarnu i ljudsku krizu, prenosi novinska agencija MINA.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!