13.02.2018. / 12:51h Politika - Nikšić s Inzkom

SDP ne želi biti alibi SDA i HDZ-u za još jednu prevaru

SDP ne želi biti alibi SDA i HDZ-u za još jednu prevaru
Na inicijativu predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića održan je sastanak sa Visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, na kojem ga je predsjednik Nikšić obavijestio o pogledima na aktuelnu političku situaciju.

U tom kontekstu, predsjednik Nikšić je pojasnio da SDP, kao odgovorna i državotvorna politička partija, želi dati doprinos i biti dio rješenja u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva. U vezi s tim, iznio je svoje viđenje političke situacije u BiH, naglasivši kako trenutne vlasti ne pokušavaju pronaći bilo kakva rješenja, već produciraju vještačke, krize kako bi na tome gradili kampanju za predstojeće izbore, jer ništa drugo nemaju ponuditi građanima.

Predsjednik SDP BiH upoznao je Visokog predstavnika i sa primjerima zloupotrebe određenih institucija od strane vlasti, što je praksa koja se mora prekinuti, kako bi konačno započela uspostava vladavine prava u BiH, a što je kao jedan od ključnih prioriteta navedeno i u novoj Strategiji proširenja EU.

Kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva evidentno je da SDA i HDZ ne žele doći do bilo kakvog rješenja, već koriste angažman EU i SAD kako bi potrošili vrijeme u kojem bi, da to zaista žele, bilo moguće usvojiti rješenje. SDP vjeruje da je jedino moguće rješenje da se ovo pitanje riješi u institucijama sistema BiH i pozdravljamo aktivnosti EU i SAD koji žele pomoći.

niksic-inzko

SDP ne želi biti kulisa koja će poslužiti kao alibi SDA i HDZ za još jednu prevaru građana, ali je spreman biti dio rješenja ovog pitanja, kao i svih ostalih pitanja koja su bitna za ovu zemlju i njene građane, uz uslov da se radi o ozbiljnom pristupu, u kome će se uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice doći do kvalitetnog zakona, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na sprječavanje izbornih malverzacija.

Nikšić je naglasio da je neprihvatljiva bilo kakva blokada institucija kako bi se spriječilo izjašnjavanje parlamentaraca u vezi prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kojeg su zajednički predložili SDP i DF.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


guest1518528977 13.02.2018. 14:36
opozicija oklijeva a sasvim sigurno ima dobrih rjesenja.Jedino moguca BiH je građanso drustvo.Naravno hijene nacionalizma i fasizma ce sve uraditi da se to ne desi.Oni bi i u rat ali bez svoje djece.građani svojim neposluhom mogu jedini rijesiti ovu agoniju.
jebbali ti"nacionlisti" pramajku! 13.02.2018. 15:04
NE STAVLJAJ U ISTI KOS ONE KOJI SU BiH napadalii one koji su BiH branili!!!!!!! Gradjanski neposluh?To je ocito upuceno samo BOSNAJCIMA ali NISMO LUDI!CITAMPO i vas i vase petokolonase!NEMA SRBINA I HRVATA U SDP KOJI SVOJ GLAS DAJE SDP.Oni su UBACENI da bi GLUMILI BRATSTVO I JEDINSTVO a zalazu se za odcjepljenje RS i HRHB,za 9.januar, za Praljka i ostale...
Armija prevarenih, ubijenih i gladnih vas ceka 13.02.2018. 16:44
da vas nadegenjaci prije dzehenema. 60 000 boraca Armije BiH je bilo ne muslimana. Sta ti mislis da su se borili i davali zivote da bi "glumili BRATSTVO I JEDINSTVO".? Ko vas SDA uhljebice ne zna skupo bi vas platio sto vec i jesmo. Nego vi trice te HDZu i SNSDu na konsultacije "sta dalje".
Bakir 13.02.2018. 16:25
Kleptoman sam i tim se dicim.
OJHAAA OVCE ! 13.02.2018. 17:00
Citam komentare i tesko se oduzeti dojmu da uhljebima odgovara ovakvo stanje. Feudalni faraonati, drzava kao i vladavina prava ustava i zakona na papiru. Vazmo je sacuvati fotelje i rulu u budzetu kojom se jrani armoja bidzetskih parazita koji i okviroma svojih funkcija sviraju kurcu, kupe pare, lupuju nekretnine, sklamjaju pare vam zemlje, odrzavaju ljubavnice, placaju kurve i kao veliki "donatori" i "has muslimani" imaju posebne loze u dzamijama odvojene od "svog naroda".
Prikaži još