13.02.2018. / 15:50h Politika - Ramiz Salkić za Vijesti.ba

Dodik radi na uspostavljanju oružanih formacija u RS

Dodik radi na uspostavljanju oružanih formacija u RS
Kao potpredsjednik ću preko poslanika u NSRS zatražiti pisanu informaciju o nabavci naoružanja i da se utvrdi da li je sve urađeno u skladu sa zakonima, koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Mi smo svjedoci da predsjednik entiteta RS radi na uspostavljanju neke vrste oružanih formacija. Ove formacije imaju različite oblike i različito se manifestuju, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Ramiz Salik govoreći o kupovini 2.500 komada pušaka od strane MUP-a RS

Salkić naglašava da sve aktivnosti koje se provode trebale bi biti transparentne i o njima bi trebali biti obaviješteni državni organi.

"U konkretnom slučaju više državnih ministarstava bi trebalo imati informacije i dati saglasnost za iste aktivnosti. Obzirom da se radi o nabavci velike količine naoružanja, posebno bi o tome trebale imati informacije sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini", kaže Salkić za Vijesti.ba

On ističe da kao potpredsjednik entiteta ne dobija informacije o aktivnostima MUP-a RS.

"Moje konstantno insistiranje na poštivanju Ustava RS, člana 97. koji govori o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama RS, pa tao i u MUP-u RS, dodatno je otežalo našu saradnju. Prema posljednjim podacima, od ukupno 6.906 zaposlenih, zaposleno je 6.433 osoba srpske nacionalnosti, 356 Bošnjaka i 69 Hrvata. To nije ni blizu poštivanja Ustava entiteta. Čak sam i prije nekoliko mjeseci dobio pismo ministra MUP-a, koje sam doživio pritisak na moj rad. Informacije koje imam, ustvari dobijam iz materijala koji se koriste na sjednicama Narodne skupštine RS i preko medija, kao i svi drugi građani", rekao je Salkić za Vijesti.ba.

Dodao je da  je parada u povodu neustavnog dana RS je pokazala na šta računa predsjednik entiteta.
 
"Vidjeli smo postrojavanje, kako je i sam ministar sigurnosti rekao, paravojnih formacija pod nazivom Srbska čast, za čije potrebe su nabavljene i uniforme, a koji kažu da imaju više hiljada članova. Tu je i nekoliko hiljada policajaca koji sada dobijaju duge cijevi. Tu je i više desetina hiljada lovaca koji imaju više komada naoružanja po članu", rekao je

Svemu tome možemo dodati i činjenicu,a to smo mogli i primijetiti kod obilježavanja praznika, da građani posjeduju velike količine naoružanja, smatra potpredsjednik RS-a

"Uz uspostavju Centra za obuku u Zalužanima, u čiju su izgradnju i rekonstrukciju uloženi milioni, evidentno je da predsjednik entiteta ima neke skrivene i rezervne planove. Priča o demilitarizaciji je za javnu upotrebu i s ciljem gaženja Oružanih snaga, a ne sa stvarnim ciljem da ovdje vlada trajni mir. Jer, ove aktivnosti koje sma pobrojao, pokazuju suprotno od javnog istupa predsjednika RS-a", zaključio je Salkić.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Ramize SRBINE 13.02.2018. 12:36
Pa ti si zamjenik komadanta oružanih snaga RS
Haha 13.02.2018. 12:43
Mislis na genocidnu tvorevinu...
guest1518522465 13.02.2018. 12:47
Blokiraj to crnolistaš od bogastva sebe i svoje hobotnice našao se u kriznoj panici i ne razmišlja za posljedice, jer nezna šta radi od bogastva nezakonitog stečenog kod svega propalog i prezaduženog naroda RS.
Voja 13.02.2018. 12:52
Tvampe Svbine, hahahaha
guest1518530375 13.02.2018. 14:59
A kad ce penzije povecati i plate,Mozda i djeciji nadoplatak uvesti,kad je Bozic koju paru dati.O teme se ne razmislja,privatnu vojsku oko svoje guzice i kriminal da se zastiti,politicki ptotivnici da se zastrase a jebo narod,narod je svakako stado ovaca,bez pravo cobana samo luta.
Becki list Prese 13.02.2018. 13:10
Nemojte da brinete ne kupuje Republika Srpska Rusko Naoruzanje , nego je narucila preko jedne Izraelske firme . Belgijsku jurisnu pusku FN SCAR . Ta je puska iskljucivo namjenjena za specijalne anti-teroristicke jedinice , a naravno posto je Republika Srpska okruzena Islamskim teroristima tako da je i narudzbina ovih pusaka sasvim logicna.
Selo Veselo 13.02.2018. 13:25
Vrijeme će pokazati kome su namijenjene duge cijevi. Bojim se da Govedarica, Mihaljica, Šarović, Ivanić, Pandurevićka i ostali nisu na spisku terorista. Kako god okreneš, narod u Eresu je pušiona.
@becki lipic sto mu mamu bosnje jebu 13.02.2018. 14:05
Konju glupi te puške koje mile kupuje su prvenstveno za vas vlsku kopilad namijenjene. Brani mile svoje dupe, a toje kap vode u moru jer garant mira je NATO da ne zaboraviš bombardiranje 95 god.
guest1518528118 13.02.2018. 14:21
Sve ratove vi smrdi ste gubili pa i sve naredne sigurno gubite ali teritorij vam je sve manji
becki listu 15.02.2018. 15:35
mali kenjavac pc je kupio zastavine Produkte. Kakvi izraelci kavi bakraci kakve tajne... Pc zna da mu se blizi kraj pa se pokusava kroz policiju osigurati. Sve je to vec jednom vidjeno u obliku JNA pa znamo kako je i zavsilo
Prikaži još