13.02.2018. / 09:10h BiH - Gerald Knaus

Bosna i Hercegovina bit će suočena s novom metodom rada Brisela

Bosna i Hercegovina bit će suočena s novom metodom rada Brisela
Kada počne provođenje Strategije Evropske komisije (EK) za uključenje zapadnog Balkana u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina bit će suočena s novom metodom rada Brisela. Ona će biti puna sasvim direktnih i vrlo često neugodnih poruka. Jezik tih poruka bit će razumljiv i običnim građanima.

Očekuje to prvi čovjek Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Gerald Knaus, koji je razgovarao za "Dnevni avaz" netom prije sastanka koji je u Parizu imao s ministrom vanjskih poslova Francuske Jeanom-Yvesom Le Drianom.

- Zanimljivo je kako se Francuska sve više pozicionira kao centralni akter evropske politike - rekao je kratko Knaus uoči sastanka, na kojem se govorilo upravo o Strategiji EK, a BiH bila jedna od važnijih tema razgovora.

Knaus ističe da je EK zainteresirana za „transparentnije procjene eksperata, koji neće biti samo iz Brisela nego će ih slati i pojedinačne države članice EU, kako bi analizirali rad institucija zaduženih za provođenje zakona".

- Mnogo se govori o iskustvima iz izvještaja Reinharda Priebea o situaciji u Makedoniji iz 2015. i 2017. U njima je vrlo konkretno i jasno analizirano stanje vladavine zakona u to vrijeme. Sve je to objavljeno, izvještaji su bili detaljni, konkretni, sasvim razumljivi bilo kome i Evropska komisija u tom načinu rada vidi sve više model kako će tretirati balkanske države - kaže Knaus za "Avaz".

On navodi da bi se mogli raditi, naprimjer, izvještaji o tome kako državni parlamenti kontroliraju rad obavještajnih službi, kako rade sud, regulatorne instituci je...

- Takvi izvještaji balkanskim bi državama pomogli, jer bi dali jasan plan reformi, a Evropska komisija dobila bi na kredibilitetu, ako bi se reforme provodile. Dakle, oštri, detaljni, direktni, jasni izvještaji, uz provođenje detaljnih provjera, svima bi bili od koristi, posebno onima koji zaostaju u provođenju evropskih reformi i imaju problem s kredibilitetom - ističe sagovornik "Avaza".

Prvi čovjek ESI-ja navodi i da bi u takvoj situaciji BiH imala dobru startnu priliku za poboljšanje svoje pozicije. Jedan od argumenata mu je i to što je vlast koncipirana tako da jedan čovjek ne može ostvariti potpunu kontrolu nad državom.

Ističe da Pribeova metodologija ima sve više i više podrške kako u samoj komisiji tako i u državama EU koje žele priključenje Balkana.

- BiH bi odista mogla biti pozitivno iznenađenje. Potrebno vam je da imate ovakve izvještaje, kao Pri-beov, te jako civilno društvo, medije, ali i opoziciju, koji bi radili svoj posao - pojašnjava on.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


A Rumuniju i Bugarsku 13.02.2018. 09:24
ste primili u EU bez slanja nikakvih delegacija iz Brisela i ostalih drzava clanica, a ni dan danas ne ispunjavaju niti jedan uslov ulaska u EU, samo se na nama svojski trudite da izvodite nekakve eksperimente za koje ni vi neznate koja im je svrha.
guest1518511627 13.02.2018. 09:47
Primili ih zbog NATO baza ... Pametno nema sta ...Vidis sta Rusija pokusava preko Srbije u Makedoniji, Crnoj Gori ...Zamisli da su Rumunija i Bugarska opet pod uticajem Rusije!! Oko Albanije se ne trude jer Albanija je sigurna kada je u pitanju ruski uticaj. Nije Rusija sto je nekad bila ...antifasisticka ....sve je vise " putinsticka" ..
Za"Rumunija i bugarska" 13.02.2018. 09:55
Seljacino i imbecilu razlika izmedju Rumunije i Bugarske i BiH je "nebo i zemlja"Nigdje na svijetu jos od XIV vijeka nema da konstutivni narodi vladaju jednom drzavom kao u BiH a zna se iz kojih razloga i zelja..Nijaz
Tamo gdje je bio rat ili je jos uvijek Evropa ne ulazi u rizik unosenja tog problema u svoj sistem ! 13.02.2018. 09:59
Primjer je i Ukrajina . Mi mozemo se baviti sopstvenim " genijalnim nadmudrivanjima 2 do beskonacnosti , ali , u jednom trenutku se moramo okrenuti rjesavanju sopstvenih problema , prvenstveno zbog sebe , a onda , naravno i zbog Evrope .
Za Za Ruminija ............. 13.02.2018. 10:59
Nijaze seljacino procitaj jos jedanput moj komentar, kretenu nepismeni.
Prikaži još