Sarajevo 0 °C Srijeda 12.12.


12.02.2018. / 23:37h Svijet - Palestinski lider

Abbas poručio Putinu da ne može prihvatiti američku posredničku ulogu

Abbas poručio Putinu da ne može prihvatiti američku posredničku ulogu
Palestinski lider Mahmoud Abbas u ponedjeljak je poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da više ne može prihvatiti ulogu Sjedinjenih Država kao posrednika u razgovorima s Izraelom zbog ponašanja Washingtona, javila je novinska agencija Interfax.

- Tvrdimo od sada da odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u satatusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija - poručio je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi.

Agencija navodi Abbasove riječi da želi da se proširi novi mehanizam posredovanja koji bi zamjenio Bliskoistočni kvartet mirovnih posrednika.

- Naprimjer, 'kvartet' plus neke druge zemlje, nalik na model koji se koristio za postizanje sporazuma s Iranom - izjavio je Abbas, misleći na međunarodne pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Abbas i njegovi saveznici furiozno su regovali u decembru kada je predsjednik Donald Trump raskinuo s višedecenijskom američkom politikom priznajući Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i pripremio teren za proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!