Sarajevo 1 °C Nedjelja 20.01.


12.02.2018. / 14:50h Politika - Nakon burne sjednice Vlade FBiH

Vukoja demaskirao tvrdnje Milićević o konkursu za Poreznu: Nisam ni izlazio na test, čekam razrješenje

Vukoja demaskirao tvrdnje Milićević o konkursu za Poreznu: Nisam ni izlazio na test, čekam razrješenje
Ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BIH) javnosti je nedavno pojasnila kako je kao resorna ministrica predložila poništenje i ponovno raspisivanje konkursa za direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBIH, jer je na konkursu raspisanom prije šest mjeseci, na koji se javilo osam kandidata, prag prešao, odnosno uvjete zadovoljio, samo jedan kandidat Šerif Isović. Također, Milićević je navela i da je na zadnjoj sjednici Vlade FBIH preložila da se direktora i zamjenika direktora potvrdi kao vršitelje dužnosti na razdoblje od još tri mjeseca.

No ovi navodi ispostaviće se nisu tačni. Naime, kandidat za zamjenika Slobodan Vukoja uopće nije izašao na test, a uz to traži i razrješenje dužnosti.
 
Šta se desilo i zbog čega njegog imena nije bilo Vukoja je pojasnio u kratkom razgovoru za Vijesti.ba.
 
- Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević nedavno je za Našu TV izjavila da na konkursu za izbor zamjenika direktora niste ostvarili prag bodova. Koliko bodova ste osvojili i jesu li pitanja bila teška?
 
VUKOJA: Ja nisam ni izlazio na testiranje
 
- Zašto niste izašli na ispit?
 
VUKOJA: Zato što sam podnio ostavku već duže vrijeme i čekam da me se razriješi. Zato nisam htio. Prijavio sam se na natječaj, ali nisam izlazio na testiranje.
 
- Jeste li Vi trebali biti ponovo izabrani za vršioca dužnosti zamjenika direktora Porezne uprave FBiH na prekinutoj sjednici federalne Vlade? 
 
VUKOJA: Ne znam jesam li trebao biti. Ne znam za to, uopšte nisam bio upoznat sa dnevnim redom sjednice, niti imam pravo biti upoznat sa sjednicom. Tako da nemam pojma šta su oni mislili i šta je trebalo biti. Ne znam stvarno.
 
- Dakle, podnijeli ste ostavku na mjesto vršioca dužnosti zamjenika direktora.
 
VUKOJA
: Ja sam to već odavno podnio i samo čekam da me se razriješi. Tako da stvarno nemam pojma šta se događalo, šta se događa i šta je ovo sve.
 
- Koliko vremena čekate razrješenje i zbog čega ste se odlučili za takav korak?
 
VUKOJA
: Zbog plate i zbog obiteljske situacije koju imam trenutno. Prvenstveno zbog obitelji.  S druge strane, sami troškovi smještaja i odvojenog života vrlo su niski i mali. Morate iznajmiti stan i doći ovdje za onu platu. Vidjeli ste, bilo je ljudi koji su se prijavili, ali kad saznaju kolika je plata, niko neće doći u Sarajevo za tako nešto. 
 
- Riječ je, dakle, o privatnim razlozima.
 
VUKOJA
: Prvenstveno su bili privatni zbog oboljenja dva člana moje uže obitelji. Žena i otac su teško oboljeli. S druge strane, takve su kod nas plate na rukovodećim mjestima da je, maltene, ovo sramotno u odnosu na sve druge javne institucije i direktore koji obnašaju te pozicije, kolike su njihove u odnosu na Poreznu upravu. Mi ubiremo porez za državu, a kod njih su plate duplo ili tri puta veće nego u Poreznoj upravi, a oni su najveći dužnici u FBiH. 
 
 
N.Ć.

(Vijesti.ba)