Sarajevo -4 °C Ponedjeljak 18.02.


07.02.2018. / 13:10h Dobar - Svetlana Cenić

Za kalifat spremna!

Za kalifat spremna!
Izjava predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da građanska država u BiH u osnovi znači islamska država, izazvala je oštre reakcije u bosanskohercegovačkoj javnosti.

„Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem. Samo danas u BiH kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, to vam znači, u osnovi, islamsku državu“, izjavio je novinarima Čović tokom jučerašnje posjete Zagrebu.

Potpredsjednica SDP BiH Lana Prlić kaže da se SDP zalaže za građansku državu koja će biti decentralizirana, ali ne na osnovu etničkih podjela. „Građanske vrijednosti su zapravo evropske vrijednosti i mi smo zapravo nosioci takvih vrijednosti“, kazala je Prlić za novinsku agenciju Patria.

Izjavu Čovića je osudio i predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković. „Ovakvim izjavama i nastojanjima vladajući žele poljuljati povjerenje među građanima, a sve u cilju zadržavanja statusa quo kako bi i dalje ostali nedodirljivi“, smatra predsjednik HS BiH.

Na društvenim mrežama također reakcije, od šaljivih do onih ozbiljnih koji Čovićevu poruku smatraju opasnom i fašističkom.

„Za kalifat spremna“, napisala je ekonomistica Svetlana Cenić na svom Twitter profilu, uz fotografiju iz džamije.

„Građanska BiH je islamska BiH - izgleda da je Čovića zaposjeo duh Dodika“, napisao je banjalučki psiholog i bloger Srđan Puhalo.

„Po Čovićevoj logici građanska država jednako je islamska država. Ispada onda da je Građanski nogometni klub Dinamo Islamski nogometni klub Dinamo...“, piše bloger Adis Nadarević, prenosi Patria.

(Vijesti.ba / NAP)


Komentari - Ukupno 74

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak