19°C
Mostar 26°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

06.02.2018 / 16:35 Politika - Florian Bieber za Vijesti.ba

Strategija EU unosi jaz između država koje napreduju brže i onih koje su dalje od članstva

Strategija EU unosi jaz između država koje napreduju brže i onih koje su dalje od članstva
Florian Bieber / Vijesti.ba
Direktor Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Grazu Florian Bieber u razgovoru za Vijesti.ba ocijenio je da Strategija EU za Zapadni Balkan predstavlja šansu, ali i kritičke poruke političkim elitama u regionu.

"Možda je pretenciozno Strategiju nazvati istorijskim dokumentom, ali ona šalje dvostruki signal. Prvo, iako ne postoji definitivni realni datum, realna evropska perspektiva postoji. Drugo, postoje oštriji zahtjevi EU koji jako dobro identifikuju slabosti i mane u regionu, posebno kada je u pitanju vladavina prava, nedostatak demokratskog nadzora na institucijama, sloboda medija i slično. Ovo je prvi put da EU to jasno priznaje", kaže ovaj ekspert za jugoistočnu Evropu.

On napominje da se u izvještaju naveden izraz "State capture", koji je do sada korišten samo u kontekstu Makedonije i to za vrijeme krize, a sada se pominje za cijeli region. 

"To je priznanje da postoji dublji problem koji treba da se riješi", ističe Bieber.

Osvrćući se na dio Strategije koja se odnosi na BiH, on napominje da je ovo jedna od država koje nemaju perspektivu da postanu članica EU 2025. kada je to predviđeno kao mogućnost za Srbiju i Crnu Goru.

"To je problem ne samo za BiH, nego i za regionalnu saradnju, jer se na taj način stavlja jaz između država koje ka EU napreduju brže i onih koje su dalje od članstva. Nisu dati dovoljno jasni signali šta bh. politička elita treba da uradi kada su u pitanju promjene, osim tehničkih zahtjeva koji se odnose na Upitnik Evropske komisije. U tom kontekstu, potrebno je više detalja i jasnih poruka prema BiH o tome šta ova država mora da uradi kako bi bila u stanju da ubrza proces evropskih integracija. Svima je poznato da je taj proces sada previše spor", zaključio je Bieber u razgovoru za Vijesti.ba.

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo