18°C
Mostar 17°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

05.02.2018 / 21:58 Intervjui - Jasenko Selimović za Vijesti.ba

Strategija EU velika šansa za BIH, ako je ne iskoristi nove neće biti ni za 20 godina

Strategija EU velika šansa za BIH, ako je ne iskoristi nove neće biti ni za 20 godina
Foto: Vijesti.ba
Stvari treba razdvojiti na kratkoročne i dugoročne. Kratkoročne svađe koje se sad dešavaju su potpuno nevažne jer to su neke svađe koje se prave zbog izbora, to su izborni konflikti, koje mogu razumjeti ali to su kratkoročne stvari. Dugoročno za budućnost zemlje prilazak EU je historijska šansa i ta šansa se mora iskoristiti, jer ako se sad ne uzme, ona se neće pojaviti u sljedećih dvadeset godina, kazao je za Vijesti.ba zastupnik u Evropskom parlamentu Jasenko Selimović.

Razgovarao: Nihad Hebibović

 

- Šta BiH može očekivati od nove Strategije Evropske unije za Zapadni Balkan?
 
SELIMOVIĆ
: O njoj će se sutra odlučiti, tako da još uvijek komentarišemo neke prijedloge strategije, ali to što se treba očekivati je da će komisija izraziti jednu spremnost, da pod uslovom da BiH nastavi svoje napore, da joj da kandidatski status. To će biti u strategiji za BiH. Sve zemlje na Zapadnom Balkanu će krenuti. Srbija i Crna Gora će vjerovatno dobiti čak i datum za priključivanje EU, a sa ostalima će se isto tako nastaviti proces. Dakle, to je jedan snažan korak naprijed prema proširivanju EU i prikuljučivanju Balkana.
 
Sa druge strane žao mi je što izgleda da Bosna i Hercegovina neće dobiti tačan datum. To će ostati pod uslovom da se rad odvija kako treba, da će se kandidatski status dobiti, ali kada će se dobiti...
 
- Da li je makar sigurno da ćemo dobiti kandidatski status u toku ove godine?
 
SELIMOVIĆ
: Ne piše ništa o datumima, tako da čini mi se, i žao mi je da nema preciznije definisano kada će se to desiti. U politici su datumi uvijek dobri, to znači da se do tog datuma nešto mora da se desi, ali vidjet ćemo kako će sve to sutra da izađe. Drago mi je da postoji jedan korak prema proširivanju EU i drago mi je da je i BiH obuhvaćena tim korakom, ali žao mi je što nema nikakvog datuma za kandidatski status.
 
- U februaru 2016.godine smo predali aplikaciju i iste godine dobili Upitnik. Više od godine je trajalo popunjavanje Upitnika. Proteklo je dosta vremena, da li se moralo brže raditi?
 
SELIMOVIĆ
: Posjedujem informacije koje su protivriječne jer sa jedne strane odozdo svi kažu da je to završeno, ispregovarano i da će se to uskoro predložiti i da će se predati Upitnik. Ali ovdje od strane Evropske komisije i parlamenta mi još nismo vidjeli Upitnik, a sve je zavisno od tog Upitnika, da li se on predaje i da li će se predati.
 
- Znači Upitnik više nije ni u BiH a ni u EU ?
 
SELIMOVIĆ:
U politici postoje razni izgovori, ali to što se treba desiti jeste da Upitnik dođe pod hitno, odnosno odgovori na taj Upitnik moraju doći pod hitno, ali ovdje ih još uvijek nema. Nezvanične informacije govore da je to dogovoreno, ali mi još nismo vidjeli odgovore na Upitnik, a sve zavisi od toga.
 
Prvo je važno da se Upitnik prenese, da se dođe i preda, važno je da se sva ta pitanja odgovore, a onda će iza toga ići izvještaj komisije zavisno kako komisija ocijeni taj Upitnik. To jeste da kaže u kojim dijelovima BiH mora da nastavi da radi, u kojim dijelovima mora da napravi neke reforme, a koji su dijelovi dobri. Tako da kvalitet tog Upitnika nije pitanje nego prenošenje neko faktičkog stanja u zemlji. U njemu se ne može situacija praviti niti boljom niti gorom nego što jeste.
 
- Koliko bi eventualno dobijanje kandidatskog statusa doprinijelo stabilizaciji političkih prilika u BiH?
 
SELIMOVIĆ
: Stvari treba razdvojiti na kratkoročne i dugoročne. Kratkoročne svađe koje se sad dešavaju su potpuno nevažne jer to su neke svađe koje se prave zbog izbora, to su izborni konflikti, koje mogu razumjeti ali to su kratkoročne stvari. Dugoročno za budućnost zemlje prilazak EU je historijska šansa i ta šansa se mora iskoristiti, jer ako se sad ne uzme, ona se neće pojaviti u sljedećih dvadeset godina.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo