Sarajevo 0 °C Srijeda 12.12.


03.02.2018. / 21:07h Intervjui - Jakob Finci za Vijesti.ba

Sastanci su Briselu pokazali da se HDZ neopravdano kiti evropskim vrijednostima - EU neće ići sama protiv sebe

Sastanci su Briselu pokazali da se HDZ neopravdano kiti evropskim vrijednostima - EU neće ići sama protiv sebe
Mislim da će HDZ prihvatiti promijenu Izbornog zakona koja u sebi mora sadržavati odluke Evropskog suda za ljudska prava, jer čini mi se da se nakon razgovora koje su imali sa predsjednikom Evropske pučke partije Žozefom Dolom u Briselu, i nakon sastanaka sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klodom Jankerom, jednostavno Evropa ne udaljava od stavova koje je zauzeo sud u Strazburu, i traži da Bosna i Hercegovina napokon počne primjenjivati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, uključujući presude suda u Strazburu koje su donesene po tvoj konvenciji, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Razgovarao: Nihad Hebibović


-   Kako komentirate  inicijativu Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik najavio je da će pokrenuti inicijativu za redefinisanje stava u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosno da bude zadržana sadašnja odredba Ustava BiH da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH. Da li je to pokušaj zajedničkog udaljvanja od presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane stranaka iz RS i HDZ-a

FINCI: Mislim da je ovaj stav gospodina Dodika na liniji sa njegovim stavom da dokle god je Republika Srpska jedna izborna jedinica, njima je sasvim svejedno šta će pisati pred imenom kandidata, ali mora biti iz Republike Srpske, što uostalom i Ustav govori. To jednostavno pokazuje koliku jačinu osjeća SNSD na domaćem terenu. Da li se to odnosi na neko približavanje sa stavovima HDZ-a je pitanje, jer čini mi se da je HDZ usprkos svojoj lokalnoj snazi ipak stranka koja je podložna pritiscima i utjecajima ne samo iz Republike Hrvatske nego i iz Evrope koja indirektno preko Republike Hrvatske može da oblikuje stavove HDZ-a. Mislim da će HDZ prihvatiti promijenu Izbornog zakona koja u sebi mora sadržavati odluke Evropskog suda za ljudska prava, jer čini mi se da se nakon razgovora koje su imali sa predsjednikom Evropske pučke partije Žozefom Dolom u Briselu, i nakon sastanaka sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klodom Jankerom, jednostavno Evropa ne udaljava od stavova koje je zauzeo sud u Strazburu, i traži da Bosna i Hercegovina napokon počne primjenjivati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, uključujući presude suda u Strazburu koje su donesene po tvoj konvenciji.

Jednostavno, ne možemo se uvijek pravdati pred Evropom da smo previše specifični i da se kod nas Evropska konvencija ne može primjenjivati, jer time jednostavno stavljamo doznanja da nismo spremni da uđemo u EU.

- Dakle Vi smatrate da je preduslov za izmjenu Izbornog zakona implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava?

FINCI: Upravo je sada potrebno naći kompromis kako to obadvoje učiniti u isto vrijeme. Čini se da je zadnja izjava gospodina Čovića bila na liniji, da i bez promijene Ustava možemo usvojiti izmjene izbornog zakona što bi bilo u suprotnosti sa evropskim konvencijama i onim čime se HDZ neopravdano kiti da su oni nosioci evropskih vrijednosti i ideje u Bosni i Hercegovini.

- Da li EU kao zajednica koja je utemeljena na građanskim pravima može d ići ispod bazičnih principa na kojima se temelji?

FINCI: Sigurno ne može ići protivno samoj konvenciji i odluka koje je donio sud u Strazburu, i to u nekoliko navrata. Presuda Sejdić i Finci je bila samo prva, međutim nakon toga imamo presude u slučaju Zornić i Pilav koje su apsolutno na istom fonu, a to je da građani BiH moraju biti ravnopravni, moraju imati ravnopravan pristup i pravu glasa i pravu kandidovanja.

- Diskriminacija već postoji, HDZ-ovim prijedlozima dodatno se proširuje, što bi se odrazilo na nejednaku vrijednost glasa po najveći dio građana, a što se sa stanovišta evropskih pravnih normi nedopustivo.

FINCI: Naravno, jer naše dijeljenje na konstitutivne i nekonstitutivne dovodi nas do toga da i pripadnici konstitutivnih naroda koji ne žive na "pravom dijelu" teritorije Bosne i Hercegovine, isto tako ne mogu biti kandidati niti izabrani što je u apsolutnoj suprotnosti čak i sa našim ustavom a kamoli sa Evropskom kovencijom o ljudskim pravima.

- Kako ste vidjeli osudu presude suda Ujedninjenih nacija koju su u Kantonu 10 izglasali zastupnici HDZ-a, odnosno deklaraciju kojom se presuda zločinačkoj šestorci osuđuje?

FINCI: Jedna takva deklaracija ni u Republici Hrvatskoj, ni u EU ne može biti prihvaćena pa ni u Bosni i Hercegovini gdje su ti zločini i učinjeni.

- Ni Republici Srpskoj u NSRS nikad nije usvojena deklaracija koja osuđuje presude suda UN-a, ali u kantou koji kontroliše HDZ jeste.

FINCI: Haški tribunal je nakon suđenja 161 optuženom zatvorio vrata. Nije bilo nijedne presude sa kojom su svi bili zadovoljni. Uvijek je govoreno da je presuda protiv nas u korist njih, i na tome se sve završava. Jednostavno ne postoji pravda koja može sve da zadovolji, a mi se moramo pomiriti s tim da je Haški tribunal u tome smislu najbolja stvar koja se desila.

(Vijesti.ba)