Sarajevo 1 °C Nedjelja 20.01.


30.01.2018. / 23:38h Dobar - USAID

Podrška marginaliziranim ženama

Podrška marginaliziranim ženama
Program podrške marginaliziranim grupama žena Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) podržao je pokretanje i razvoj 96 biznisa marginaliziranih grupa žena koje su vlasnice biznisa, a u rad su indirektno uključeni i članovi porodica.

Radi se o biznisima koje su pokrenule žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene u Konjicu, Tesliću, Tešnju, Zvorniku, Rudom, Prijedoru, Livnu, Kalinoviku i Visokom.
 
Proces podrške razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena počeo je početkom 2017. godine, a rezultati su već vidljivi kroz povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz USAID-a.
 
Biznisi su pokrenuti u poljoprivredi, stočarstvu, uzgoju voća, proizvodnji i uslužnim djelatnostima, a pokretanje i razvoj biznisa značio je i značajno uvećanje kućnog budžeta, jer je uglavnom riječ o jedinom prihodu.
 
Jedan od ciljeva je i povećati udio žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini koji trenutno iznosi 43 posto i najniži je u regiji, a nizak je i u odnosu na svjetski prosjek od 52,5 posto.
 
Pokretanje biznisa finansirano je kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji su u omjeru 50:50 finansirali Program podrške marginaliziranim grupama USAID-a i jedinice lokalne uprave u kojima su biznisi pokrenuti, a za finansiranje je osigurao 680.000 KM.
 
Kreiranjem Fonda nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Podijeli ovaj članak