1°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

28.01.2018 / 22:58 Intervjui - Marko Pavić za Vijesti.ba

Imamo 100 hiljada glasača, tražimo kandidata za člana Predsjedništva ili predsjednika RS

Imamo 100 hiljada glasača, tražimo kandidata za člana Predsjedništva  ili predsjednika RS
Marko Pavić / Vijesti.ba
Predsjednik DNS-a Marko Pavić u otvorenom razgovoru za Vijesti.ba govori o odnosima u vladajućoj koaliciji, polarizovanoj političkoj sceni u RS, uvredama u međusobnim političkim borbama na relaciji pozicija - opozicija, "crnim knjigama" i paravojnim formacijama, ali i otkriva ko su mogući partneri stranke na čijem je čelu nakon oktobarskih izbora.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Turbulencije na političkoj sceni u RS ne jenjavaju, a odnos vlast - opozicija, čini se nikad gorim, imajući u vidu sve međusobne optužbe i oštru retoriku. Hoće li se odnosi dodatno polarizovati budući da nas u oktobru očekuju opšti izbori?

PAVIĆ: Tačno je da u RS između ove dvije opcije ima mnogo ne bih rekao problema, ali nesuglasica, netrpeljivosti i slično. Mišljenja sam da to nije nastalo na suštinskim, nego na sporednim problemima, na koje se fokusiraju stranke želeći da na toj osnovi dobiju neki politički poen i prednost u predizbornim vremenu. 

Vjerovatno ste primijetili da DNS u tome ne učestvuje, bez obzira na to što pripadamo vladajućoj koaliciji. To nije metod DNS-a, niti je to politika DNS-a, kao što to nije ni suština našeg članstva i onih koji nas podržavaju. Mi smo za toleranciju, mir i dogovor, a onda kada se ne možemo dogovoriti, mi smo za fer odnose. 

DNS, dakle, u tome ne učestvuje i ne koristi takvu retoriku. Nikada od mene niti od bilo koga drugoga nikada niste čuli bilo šta ružno na bilo čiji račun. DNS će nastaviti sa svojom politikom.

- Mnoštvo je špekulacija o budućnosti DNS-a u koaliciji sa SNSD-om i SP-om. Je li partnerstvo ugroženo određenim potezima koalicionih partnera, prvenstveno misleći na SNSD, a koji se tiču rudnika "Ljubija", te kandidatima na predstojećim izborima? Postoji li mogućnost da DNS, prije ili nakon izbora, napravi blok sa nekim drugim strankama?

PAVIĆ: Vrlo dobro ste u pitanju konstatovali da postoji mnogo špekulacija. Sve su to špekulacije. DNS je samostalna stranka, koja samostalno donosi odluke. Tako će biti i ovog puta. Mi smo, za sada, utvrdili svoju platformu kojom ćemo ući u pregovore sa drugim strankama. 

Ta platforma znači više od 100.000 glasača, od 12 do 15 poslanika u Narodnoj skupštini RS i jedna od pojedinačnih funkcija - član Predsjedništva BiH ili predsjednik RS. To je ono sa čim mi ulazimo u pregovore i ulazimo sa dobrim potencijalom. Zadnje ankete pokazuju da DNS jako dobro stoji i svakog dana stičemo veće povjerenje građana. 

Još nismo ni sa jednom strankom razgovarali o koaliciji. Smatram da je to rano i da to ne treba. Ko god da sada izbaci bilo kakav podatak, to je kao da mu stavite metu na čelo i on je spreman za odstrel od one druge strane. 

- Iz SNSD-a se ne mogu čuti tvrdnje da će jednu od pojedinačnih funkcija prepustiti nekom od koalicionih partnera. Sasvim suprotno, kažu da će imati kandidate za obje. 

PAVIĆ: Pa, niste ni od nas čuli da ćemo mi prepustiti jednu od funkcija. To su predizborne platforme vjerovatno svih stranaka. Takva je i naša. Kada sjednemo da razgovaramo, vidjećemo do čega se može doći. 

Odnose nikada ne treba graditi, recimo, na "Ljubiji". Tačno je da smo imali nesporazum u vezi sa ovim pitanjem. DNS i ja drugačije smo mislili i na kraju smo se izborili za to. DNS je korektan. I prije sjednice NSRS našim partnerima smo rekli da DNS to ne može podržati, da kupac "Ljubije" nije kredibilan i da kao takav ne može donijeti dobro ni Prijedoru, ni ovoj regiji, niti RS.

To smo otvoreno rekli i išli smo sa tim stavom. Nije bilo govora da promijenimo stav. Upravo zbog toga nije bilo nesporazuma ili nekih ružnih riječi. Smatram to fer politikom u koalicionim odnosima. 

- Kažete da DNS još nije razgovarao ni sa jednom strankom. Znači li to da nije isključena mogućnost razgovora sa Savezom za promjene ili nekom pojedinačnom političkom partijom iz ovog bloka?

PAVIĆ: Ne isključujemo nijednu stranku za dogovor. Samo ostavljamo nama pravo za konačnu odluku. DNS je sada stabilna i rastuća partija. Mi možemo ići sami. Čak da i ne budemo u bilo kojoj koaliciji, broj poslaničkih mjesta koji ćemo osvojiti nakon izbora, u to sam ubjeđen, opredjeljivaće većinu u NSRS. 

Zato možemo ići sami. No, bolje je ići u neku koaliciju. Bilo bi fer, vjerovatno, da prvo razgovaramo sa sadašnjim koalicionim partnerima. To je fer odnos, no ne treba bježati ni od kakvih razgovora. Ponavljam, odluka ostaje na nama. 

- Pretendujete li Vi lično na jednu od pomenute dvije funkcije - predsjednik RS ili član Predsjedništva BiH?

PAVIĆ: Ne pretendujem ni na jednu funkciju. Ja sam samo predsjednik stranke, koji želi da stranka uspije, te da pojedinci uspiju. poznato je da sam odustao od kandidature za načelnika Opštine Prijedor, gdje sam vrlo lako mogao osvojiti mandat. Dakle, nije meni lično stalo. Uslovno rečeno, politički sam se "iživio" i nemam ambicije za nekakve funkcije. No, imam ambiciju da DNS uspije i da naši kadrovi budu uspješni. 

- Imate li imena potencijalnih kandidata iz stranke na čijem ste čelu? Je li to aktuelni predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović?

PAVIĆ: Nismo još razgovarali o pojedincima. Imamo mnogo ljudi i bilo bi nefer sada izdvajati jedno ili dva imena. Ako uzmete jedan broj rukovodioca u javnom i privatnom sektoru, jedan broj profesora na fakultetima, dekana i slično, vidjeli biste koliko je široka baza koju DNS i iz koje može izabrati ljude koji se mogu kandidovati za najodgovornije funkcije. 

- Koliko ste zadovoljni onim što je koalicija SNSD – DNS – SP uspjela napraviti u proteklim mandatima u RS? Koliko i pojedine zamjerke opozicije zaista imaju utemeljenja? Kada govore o lošoj ekonomskoj situaciji, odlascima mladih iz RS...

PAVIĆ: Opozicija uvijek traži samo loše strane pozicije. Logično je da govore o onome što nije dobro, iako ni oni ne bi mogli promjeniti da su na vlasti. Pozicija ističe dobre rezultate vlasti. Kada vidite da je u BiH jedina stabilna vlast upravo vlast u RS, onda to nešto znači i to treba dati prednost koaliciji nad svima drugima. Normalno je da nije sve dobro, ali se tako laički prilazi odlasku mladih. Njemačka je rekla da treba 200 hiljada radnika godišnje. Koja to politika u RS može spriječiti? Nikoja. To je tržišna utakmica u kojoj smo mi slabiji i od Njemačke i od Austrije... Normalno da smo žrtva njemačke ekspanzije. Mormao poduzimati realne mjere da uradimo što je moguće, ali da ćemo potpuno spriječiti... Prihvatili smo tržište radne snage kada smo se opredjelili u BiH za kapitalizam i nemamo se sada šta buniti.

- Govorili ste o načinu komunikacije na političkoj sceni od kojeg DNS bježi. Ali kako gledate na riječi koje svakodnevno odlaze, posebno na relaciji SNSD – SDS i obratno? Puno je tu teških kvalifikacija. Izdajice, poturice, kriminalci...

PAVIĆ: To nije riječnik koji upotrebljavam ja ili DNS. Volio bih da takvih riječi nema, ali kada već ima, to je stvar onih koji ih izgovaraju, a ne DNS-a. Mi se ponašamo onako kako mislimo da treba.

- Aktuelna tema u RS i BiH je navodno formiranje paravojnih formacija u RS, zatim "crne liste" koje navodno pravi vlast i na kojima su članovi opozicije. Koliko to sve, prema Vašem mišljenju, ima realnog uporišta?

PAVIĆ: DNS podržava legalne organe vlasti u RS i BiH. Neće podržati nikakve takve organizacije. Šta je suština? Umjesto da organi odrade posao i ako ima elemenata to predaju na sud, ovdje se vrši politička prepirka i na kraju od toga neće biti ništa, a narod će se tim problemima baviti dva mjeseca. Umjesto da je to preuzela država i pravosudni organi, pa utvrdili ima li nešto ili ne. Ako ima, da odgovara onaj ko je to zaista stvarao i da vidimo s kojom namjerom. Ako nema, onda da onaj ko je potezo to pitanje treba moralno odgovarati, ako ništa.

Ne vidim da u RS ima prijetnji od takvih organizacija. Ja živim sa svojim narodom, ne izdvajam se.

- Ne smatrate da Vam treba zaštita nekih paravojnih jedinica koje se, navodno, formiraju?

PAVIĆ: Nikada nisam koristio zaštitu niti ću koristiti ikada. Ako ne smijem među svoje građane izaći, onda ne smijem biti na nekoj funkciji na kojoj jesam. Kako mogu drugima govoriti o bezbjednosti, a okružiti se nekim ljudima.

- "Crne liste"? Ima li ih? Pravi li ih vladajuća koalicija i jesu li na njima predstavnici opozicije, kao što se iz njihovih redova može čuti?

PAVIĆ: Nikada nisam čuo da postoje. Niti je DNS učestvovao, niti će ikada učestvovati u stavljanju bilo koga na bilo koju listu – američku, srpsku, bošnjačku, hrvatsku... To je za mene strano. Prihvatam fer političku borbu u izbornoj kampanji i prihvatam rezultate nakon izbora. Ništa drugo ne mogu prihvatiti. Kada izgubiš, postoji način ponašanja koji mora biti moralan. A ne izgubiti izbore i nastaviti istu retoriku. Kada se završe izbori, čestita se protivniku i nastavi raditi u stranci, a drugi, ako su osvojili vlast, neka rade. Niti bi DNS kada učestvovao u tome, niti će učestvovati. Da li je nas neko nekada stavljao na „crnu listu“ ne znam. Računam da nema tih lista.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo