Sarajevo -6 °C Nedjelja 24.02.


23.01.2018. / 22:43h Komentari - Mostar ne zaboravlja prijatelje

Sjećanje na poginule novinare RAI-a u Mostaru

Sjećanje na poginule novinare RAI-a u Mostaru
U Mostaru se priprema sjećanje za trojicu novinara italijanske državne televizije RAI UNO, koji su 28.01.1994. godine poginuli na zadatku u Mostaru od granate ispaljene sa položaja HVO-a.

Misija OSCE i Italijanska ambasada u BiH organizovaće - zajedno sa mostarskim medijskim djelatnicima, prigodan omaž i novinarsku radionicu, a u povodu obilježavanja 24. godišnjice tragične pogibije trojice novinara italijanske nacionalne tv mreže RAI UNO.
 
Marco Lucceta, Alessandro Sasha Ota i Dario Di Angelo pokošeni su gelerima granate ispaljene sa položaja HVO 28. januara 1994.godine, kada su u mostarskom kvartu na istočnoj strani grada radili reportažu o stanarima jedne zgrade koji su mjesecima, u podrumskim prostorima tog kolektivnog objekta, zajedno dijelili sudbinu zatočenja i oskudica u gradu koji je bio pod opsadom i stalno izložen granatiranjima.
 
Podsjećajući na taj događaj, ambasador Republike Italije, Nikola Minasi, podsjetio je da su novinari došli u Mostar kako bi radili svoj posao, želeći prenijeti italijanskim gledateljima i svijetu iskustva ljudi u gradu u kome se odvijaju ratne operacije.
 
Uz podsjećanje na taj tragični događaj, na današnjoj press konferenciji održanoj u organizaciji misije OSCE i Italijanske ambasade, obratio se novinar Alija Behram, rekavši kako je hrabra i profesionalna novinarska zadaća trojice italijanskih kolega novinara ostala zauvijek upisana u dnevnik, u srca i u memoriju Mostaraca.
 
Behram je podsjetio je da je, prije dvije godine, u okviru svoje tradicionalne manifestacije „Mostar ne zaboravlja prijatelje“, mostarski Centar za mir i multietničku saradnju, posthumno, dodijelio trojici italijanskih novinara, kao i njihovoj matičnoj kući RAI UNO, međunarodno priznanje „Mostar Peace Connection“. Na prigodnoj svečanosti, u ambijentu historijske jezgre, za njihove porodice priznanja iz ruku Safeta Oručevića, direktora Centra za mir, tada je preuzeo bivši ambasador Republike Italije, gospodin Ruggero Corrias.

slika-za-tekst
 
U povodu obilježavanja godišnjice pogibije trojice italijanskih novinara, u Gradskoj vijećnici u petak će – u Ulici Maršala Tita, biti upriličena posjeta mjestu pogibije italijanskih reportera, a potom će biti upriličena javna debata o značaju slobode medija i slobode novinarskog izražavanja.
 
Novinari će pred sobom imati prilično sumorne pokazatelje o dosezima slobode medija i slobode novinarskog izražavanja u BiH, što međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ svrstava tek na 66. mjesto u svijetu. Misija OSCE je i ovom prilikom podsjetila da je sloboda medija u BiH u konstantnom padu, a da mediji i novinari žive i rade u katastrofalnim uslovima.


 
A.B.

(Vijesti.ba)