Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


22.01.2018. / 18:07h Politika - Bariša Čolak za Vijesti.ba

Novom apelacijom HDZ BiH ne želi blokadu države, to su insinuacije

Novom apelacijom HDZ BiH ne želi blokadu države, to su insinuacije
Ista argumentacija kojom je Ustavni sud BiH obrazložio odluku o proglašenju neustavnim određenih odredbi Izbornog zakona BiH, vrijedi i u slučaju odredbi Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH).

Neosnovanim je ocijenio kritike da HDZ BiH apelacijom predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH Borjane Krišto prema Ustavnom sudu BiH pravi alibi na scenario blokade države.

"Ne znam o kakvoj blokadi može biti riječ. To su insinuacije koje nemaju utemeljenja", potcrtao je Čolak. 

Podsjećamo, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda. Takvu odredbu Ustavni sud BiH proglasio je neustavnom i izbrisao iz Izbornog zakona BiH, ali je ona ostala u Ustavu FBiH.

Čolak je naglasio da su se u političkim razgovorima većinski bošnjačke stranke iz FBiH referisale na odredbu Ustava FBiH koja govori o tome da će u Domu naroda FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, Hrvat ili Srbin u svakom kantonu, odnosno izbornoj jedinici, ako je jedan takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona.

"Međutim, mi već imamo odluku Ustavnog suda BiH, koja, doduše, to nije de jure utvrdila, jer se nije raspravljalo o toj konkretnoj odredbi, ali se raspravljalo o drugim odredbama Izbornog zakona BiH. To na kraju daje isti rezultat koji je predviđen i ovom odredbom", kazao je Čolak. 

On je potcrtao da se odredbe, koje preciziraju način izbora delegata u federalni Dom naroda, moraju zasnivati na jasno i precizno utvrđenim kriterijumima, koji moraju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda, a kako bi se ostvarilo načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. 

Čolak je naveo da se u ibrazloženju odluke Ustavnog suda BiH na nekoliko mjesta precizno definiše da Dom naroda FBiH nije dom federalnih jedinica, iako je FBiH sačinjena od kantona kao federalnih jedinica. 

"Radi se o zastupljenosti konstitutivnih naroda i o tome da se izbjegne mogućnost da jedan narod bira političke predstavnike drugom narodu u tijelima nacionalnog zastupanja, poput Doma naroda ili Predsjedništva BiH", kazao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH. 

Na upit da li očekuje da će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju koju je podnijela predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto, Čolak je ponovio da ista argumentacija kojom je Ustavni sud BiH obrazložio odluku o proglašenju neustavnim određenih odredbi Izbornog zakona BiH, vrijedi i u slučaju odredbi Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda

"Stalno se pokušava govoriti o tome da neko želi premjestiti težište sa građanskog na nacionalno, ali to je slučaj. Građansko se uopšte ne dira i ono će biti u opštinskim vijećima, kantonalnim skupštinama, zastupničkim domovima, ali Dom naroda mora biti dom naroda. Mislim da to ljudi razumiju, ali ne žele da prihvate kao tako. Ukoliko to ne žele prihvatiti, ne želi se provesti odluka Ustavnog suda BiH, a to nas ne vodi ničemu osim novim krizama koje nikome ne trebaju", poručio je Čolak.

Rješenje ovog pitanja, smatra, treba da bude stvar unutrašnjeg dogovora u BiH.

"Međutim, imam osjećaj da neko stalno priželjkuje da nam OHR nametne rješenje. Što će nam OHR to nametnuti, ako mi možemo sami napraviti? Ne vidim potrebu da to uradi OHR ili bilo ko drugi", zaključio je Čolak u razgovoru za Vijesti.ba. 

N.Ć.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još