Sarajevo 24 °C Petak 20.07.


22.01.2018. / 15:39h Politika - Razgradnja RS i jačanje BiH

Pandurević: Špirić je cementirao i finansijski ojačao Sud i Tužilaštvo BiH

Pandurević: Špirić je cementirao i finansijski ojačao Sud i Tužilaštvo BiH
Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević smatra da je potpredsjednik SNSD-a i poslanik te stranke u Parlamentu BiH Nikola Špirić "posljednja osoba koja bilo kome može držati lekcije o patriotizmu".

"Sve što je Špirić radio tokom svoje karijere u institucijama BiH jeste razgradnja Republike Srpske i jačanje BiH", rekla je Pandurević reagujući na Špirićevu izjavu da bi se "mogao napraviti spisak SDS-ovih izdaja i promašaja u Sarajevu".
 
Navodeći da su za Špirićevog mandata na čelu Vijeća ministara usvojeni zakoni o Tužilaštvu i Sudu BiH, Pandurević je ocijenila da je on taj koji je ove institucije "cementirao i finansijski ojačao".
 
Ona je dodala da je u vrijeme kada je Špirić postao predsjedavajući Savjeta ministara budžet Tužilaštva bio tri miliona KM, a kada je otišao 2014. godine 11,5 miliona KM, dok je 2006. budžet Suda BiH bio 4,8 miliona, a 2014. godine 16 miliona KM.
 
"Od 2006. do 2010. godine, kada je Špirić vodio Savjet ministara, usvojeno je 167 zakona od čega su 23 potpuno nova zakona kojima se formiraju nove institucije na nivou BiH, 25 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik potvrđeno je u parlamentu, a 48 od tih 167 predstavljaju prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH", navela je Pandurevićeva.
 
Prema njenim riječima, Špirić je za vrijeme rukovođenja Savjetom ministara ukinuo sportske reprezentacije Republike Srpske i rekao da "samo BiH može imati sportske reprezentacije".
 
U isto vrijeme, dodala je Pandurevićeva, osnovane su i agencije za bilje, veterinarstvo, predškolsko, osnovno i visoko obrazovanje, te set policijskih agencija na nivou BiH od Agencije za koordinaciju policijskih tijela, agencije za forenziku, agencije za obuku kadrova.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još