Sarajevo 27 °C Petak 20.07.


21.01.2018. / 12:10h Politika - Uoči sjednice o izbornim jedinicama

SDA šuti, SDP i DF tvrde: SDA savila kičmu pred ucjenama HDZ-a

SDA šuti, SDP i DF tvrde: SDA savila kičmu pred ucjenama HDZ-a
O tome da li će se zastupnici SDA i HDZ-a pojaviti na sjednici Parlamenta Federacije, koju su koristeći poslovničko pravo Klubovi poslanika SDP i DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zakazali su za utorak 23. januara, a na kojoj bi se trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o izbornim jedinicima razgovarali smo sa predsjednicima klubova SDP-a, DF-a i SDA.

Postoje značajne indicije da se zastupnici kako HDZ-a tako i SDA uopće neće pojaviti na sjednici koja je zakazna nakon što su iscrpljene sve redovne poslaničke mogućnosti pa se pribjeglo vanrednoj opciji.
 
Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba DF-a u Parlamentu Federacije kaže da nije tajna da se HDZ-ovi i SDA-ovi zastupnici neće pojaviti.
 
"To više nije ni tajna. Čak je Lidija Bradara javno priopćila da je to bio ustvari dogovor između SDA i HDZ-a, da bi HDZ glasao za budžet Federacije za 2018.godinu, i da je SDA pristalča da neće glasati za prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata SDP-a i DF-a", rekao je Đonlagić za Vijesti.ba.
 
- Radi se o nastavku HDZ-ovih ucjena i jednom degutantnom savijanju kičme od strane SDA prema zahtjevima i ucjenama HDZ-a što je apsolutno van svake parlamentarne prakse, dodaje predsjednik Kluba DF-a.
 
Đonlagić podsjeća da su SDP i DF dva i pol mjeseca čekali da predsjedavajući Zastupničkog doma iz SDA Edin Mušić sazove uredno poslovnički zakazanu sjednicu i da to više nije bilo pitanje da li on to želi ili ne želi nego je bio dužan da zakaže sjednicu jer mu je to po poslovniku bila radna obaveza.
 
"U utorak će svima biti jasno da li je SDA i formalno i definitivno ucijenjena pred zahtjevima HDZ-a. Mi tražimo da se na parlamentu raspravlja nešto što je zakonska obaveza", dodao je.
 
Predsjednik Kluba DF-a istakao je i to da ako se ovakva praksa u parlamentu uvriježi onda je parlament potpuno obesmišljen i zbog toga je sjednica značajna sa više aspekata jer će razotkriti sve karte.
 
Elvir Karajbić, predsjednik Kluba SDP-a za Vijesti.ba kaže da je obaveza svih poslanika  da ukoliko u skladu sa poslovnikom dobiju poziv za sjednicu da se i odazovu.
 
"Treba raspravljati o bilo kojoj tačci dnevnog reda a politički stav je ono što se iznese kroz diskusiju i ono što se izglasa. Ne bih zaista prognozirao unaprijed prije nego što se sjednica održi da li će neko doći ili ne, to je stvar odgovornosti ili neodgovornosti onih političkih partija iz kojih dolaze poslanici", kaže Karajbić.
 
Ipak ističe da je jasna podjela.
 
"Oni koji su za ovaj zakon, oni su protiv toga da dođe blokade odnosno protiv toga da se spriječi implementacija izbornih rezultata. Oni koji su za implementaciju izborne volje građana oni će se sigurno na sjednici pojaviti", rekao je Karajbić.
 
Kazao je da ukoliko SDA ne dođe, onda tu postoji apsolutna podudarnost između HDZ-a i SDA i tu se vidi da nemaju nikakvih razlika u načinu ponašanja i razaranju države Bosne i Hercegovine.
 
Za stav smo pitali i predsjednika Kluba SDA u parlamentu Federacije Ismeta Osmanovića koji nam je kratko prokomentarisao da će stav SDA o sjednici koju su sazvali SDP i DF biti poznat tek sutra.

 

N. H.
 
(Vijesti.ba)