21.01.2018. / 10:47h Politika - Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH

Barišić: Grabar-Kitarović se uvjerila u pogubnost Čović-Dodik politike, Čović kukavički eskivirao dolazak u Posavinu

Barišić: Grabar-Kitarović se uvjerila u pogubnost Čović-Dodik politike, Čović kukavički eskivirao dolazak  u Posavinu
Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH Jozo Barišić smatra kako je nedavna iznenadna posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Derventi doprinijela, iako sa popriličnim zakašnjenjem, razotkrivanju nezapamćene informativne blokade i gebelske manipulacije o političkim odnosima u RS, pogubnom partnerstvu između Dragana Čovića i Milorada Dodika i povratku Hrvata u RS.

"Predsjednica  Grabar Kitarović se na licu mjesta  mogla  uvjeriti kakva je nebriga HDZ BIH  prema hrvatskim povratnicima u Bosansku Posavinu i kroz okrutnu činjenicu  da u njezinoj blizini u Derventi nije bio vođa HDZ BIH Dragan Čović koji je zasigurno kukavički eskivirao dolazak u Posavinu  kako bi izbjegao moguća negativna  pitanja.

Jedno od tih  pitanja  svakako je i  višegodišnja šutnja  oko  legitimnosti  predstavljanja  Hrvata u institucijama  RS  gdje Čoviću nisu sporni i ne smetaju mu tzv. Dodikovi Hrvati dok u   FBiH podiže na noge domaću i međunarodnu javnosT zbog navodnoga inženjeringa i nelegitimnoga  izbora i predstavljanja  Hrvata u većem entitetu.

Također,  hrvatska se  predsjednica  mogla uvjeriti  kako se Hrvati žele vratiti u svoje  prijeratne domove, ali  žele održivi povratak i političko dostojanstvo.

„U tom smislu iskreno nas raduje i hrabri najnovija odluka Vlade RH koja je odobrila značajna sredstva za potporu projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u BiH i Republici Srpskoj. Taj potez Vlade RH je za svaku pohvalu i on ukazuje da pušu neki novi vjetrovi kada je u pitanju opstanak Hrvata u dijelovima BiH, koje je politika HDZ BiH, bolje rečeno politika Dragana Čovića, eksplicite otpisala u dosluhu sa „prijateljem“ Miloradom  Dodikom.

Iako je  dakle  nedvojbeno da  je godinama  RH uglavnom svojim sredstvima pomagala obnovu  domova  za hrvatske povratnike u RS, politički manipulator Dragan Čović se na „daljinski“  punim ustima hvališe obnovom 5000 stambenih objekata u RS, pripisujući presudne  zasluge sebi i svome dugogodišnjem ministru za povratak  prognanika Davoru  Čordašu.

Uvijek  se u izbornoj godini, a  poglavito  sada  kada  mu se stolica opasno klima zbog proistočnih političkih avantura i  „progledavanja“ Zagreba  stožernik   sjeti i  lažno   zabrine nad  sudbinom  Bosanske posavine i  njezinih  genocidno  „očišćenih“  Hrvata   misleći da je nastupio zaborav Hrvata u Republici Srpskoj o njegovom odnosu prema njima i njihovom povratku.

Treba li  podjećati  da je dolaskom Čovićeva ministra Čordaša  uvelike iznevjerena nada povratnicima  i  obnova se svela na kapaljke i to podobnim bogatijim HDZ-ovcima, u što sam se kao  predsjednik Općinskoga vijeća u Derventi mnogo puta  uvjerio. Još jednom odgovorno  upozoravam, tako da bi se tom i takvom obnovom moglo i trebalo samo pozabaviti tužilaštvo i organi gonjenja. Nikada i nigdje na svijetu nije do tada viđena takva diskriminacija ljudi u dodjeli donatorskih (tuđih) sredstava kao u RS, a naročito u Bosanskoj posavini.

Budući da je izborna godina, za očekivati je da se Čović sve više hvališe zaslugama u borbi za opstojnost Hrvata u RS, jer kako drugačije, nego neistinama, opravdati koketiranje sa politikom koja do krajnjih granica neukusa i  ponižavanja  ismijava legitimnost predstavljanja Hrvatskog naroda u institucijama  RS", kaže se u priopćenju Joze Barišića, zamjenika predsjednika  Hrvatske stranke BiH. 

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!

Top 10 komentara


Bbl 21.01.2018. 12:16
Ocit dokaz da se politika HDZ-a BiH vodi iz Zagreba. Sve dok Kolinda nije otisla u Srednju Bosnu nisu bile dostupne ili cak zabranjene sve informacije o Hrvatima sa okupiranog djela BiH tkzv. apartheid kanton rs.
Posavljak 21.01.2018. 13:02
"Politika iz Zagreba' dijeluje samo onda u BiH ,kada Hrvati BiH traze pomoc,jer od komsija to nedobijaju.
Predsjednik 21.01.2018. 11:57
IMA NOVA HRVATSKO HRVATSKA STRANKA, PREDSJEDNIK ABDULAH AL-BAGDADI. KAZU U SARAJEVU BUDUCNOST HRVATA JE TU
Nije nikakva tajna da 21.01.2018. 16:23
Covica vise interesuje ustaska emigracija po Australiji, Novom Zelandu, Kanadi iUSA. Oni ce mu napuniti dzepove parama, a od ove Hrvatske sirotinje u BiH nema nikakve koristi osim pred izbore kad ih se sjeti, obecava im kule i gradove samo da za njega glasuju i naredne cetiri godine uopste ih neinteresuje.
Čović laže Hrvatima,a oni mu još vjeruju 21.01.2018. 12:17
Pa Čović Hrvatima laže od 1992.godine i pravo je čudo da ga nisu mogli pročitati pametniji Hrvati od njega.On laže Hrvate,a sa lažima njega i Dodika upropaštava i nas Srbe koji mislimo svojom glavom.Još malo pa nestalo!!!
Posavljak 21.01.2018. 12:52
Hrvati nikada ni ne predlazu niti uvjeravaju uvazenim Bosnjacima, koga i kakvog svog predstavnika trebaju imati.Zato sto postujemo legitiman Izbor Bosnjaka.
klara 21.01.2018. 13:45
Covicu je najvaznija Hercegovina. Sve ostalo nije vazno.
Posavljak 21.01.2018. 23:52
Covica se brine za cijelu Hercegbosnu.
генеза, дијагноза, прогноза!!! 21.01.2018. 13:28
(по наслову) јооој, а шта би му китица радила у тој посавини, толика раван, ...?!!!
Posavljak 21.01.2018. 23:50
Nikada vise cilirice kod Srba. Nikada vise kod Hrvata. Nikada se nezna kod Bosnjaka.
Posavljak 21.01.2018. 23:57
Nikada vise cilirice kod Srba Nikada vise cilirice kod Hrvata. Nikada se nezna kod Bosnjaka. ( Nebrisite Istinu)
Bosanac 22.01.2018. 00:06
Nikada vise cilirice kod Srba. Nikada vise cilirice kod Hrvata. Nikada se nezna kod Bosnjaka.
Prikaži još