Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


20.01.2018. / 23:22h Svijet - Siromaštvo glavni razlog

Nigerija: Oko 8,6 miliona djece bez mogućnosti da pohađa nastavu

 Nigerija: Oko 8,6 miliona djece bez mogućnosti da pohađa nastavu
Oko 8,6 miliona djece u Nigeriji zbog unutrašnjih sukoba i siromaštva nije u mogućnosti pohađati školu, javlja Anadolu Agency (AA).

Školu u ovoj zemlji uglavnom ne pohađaju djeca iz nomadskog plemena Fulani, kao i djeca iz porodica koje se bave stočarstvom, ribarstvom ili imaju farme. Glavni razlog što djeca nisu u mogućnosti ići u školu je siromaštvo, ali i mijenjanje mjesta življenja zbog sukoba unutar porodica.
 
Ministarstvo obrazovanja ove zemlje navodi da u zemlji sa oko 200 miliona stanovnika, oko 8,6 miliona djece iz različitih razloga ne ide u školu. 
 
Istakli su da je postotak djece koja ne idu u školu, ipak, smanjen u odnosu na 2016. godinu. Kao razlog za smanjenje sa 10,5 na 8,6 miliona djece navode dolazak na vlast aktuelnog predsjednika Muhammeda Buharija. 
 
Iz Ministarstva su naveli i da je u posljednje tri godine pokrenuto mnogo aktivnosti sa djecom koja nisu u mogućnosti ići u školu. 
 
Oko 20 miliona djece u svijetu nema mogućnost da se školuje.

 

(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!