Sarajevo 1 °C Nedjelja 20.01.


20.01.2018. / 20:26h Dobar - Marijansko svetište privlači goste

Milion turista u Međugorju

Milion turista u Međugorju
Međugorje, jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu, u prošlo je godini posjetilo oko milion turista iz preko stotinu zemlja svijeta, kazao je Feni Željko Vasilj, voditelj Ureda Turističke zajednice Međugorje.

Ocijenio je kako su od tog broja, njih 70 posto tzv. stacionirani gosti, odnosno gosti koji borave dva, tri ili više dana u Međugorju, dok su ostali jednodnevni gosti koji, pogotovo tokom ljetnih mjeseci, u to marijansko svetište dolaze na poludnevne ili dnevne izlete.
 
Govoreći o turističkim rezultatima u protekloj godini, Vasilj je kazao kako je 2017. godina za Međugorje bila uobičajena godina, koja se nije puno razlikovala od prethodnih.
 
- Oko uskršnjih blagdana u Međugorju počinje nova sezona i nadamo se da ćemo i ove godine zabilježiti slične rezultate kao i proteklih godina - ustvrdio je Vasilj.
 
Naglasio je kako glavna turistička sezona počinje od 1. aprila i traje do 30. oktobra, a da je između toga mirniji period.
 
Najviše gostiju u Međugorje dolazi iz Italije, dok su u zadnjih par godina Poljaci sve brojniji.
 
Ako se izuzmu dnevni i poludnevni izleti, gosti se u prosjeku u Međugorje zadržavaju oko 3,5 dana, pokazuju podaci Turističke zajednice Međugorje.
 
Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije koja su počela 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam.
 
Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih destinacija u BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još
Podijeli ovaj članak