Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


20.01.2018. / 15:30h BiH - Proglasiti nevažećim protokol sa Srbijom

Alić: Vučićevo pravosuđe štiti zločinca Novaka Đukića

Alić: Vučićevo pravosuđe štiti zločinca Novaka Đukića
Sud u Beogradu ponovo je odgodio početak postupka protiv Novaka Đukića za zločin na tuzlanskoj Kapiji, nakon što je njegov advokat rekao da je hospitaliziran zbog “psihičkih problema”. Viši sud u Beogradu odgodio je početak postupka protiv Đukića na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina počinjenog na “tuzlanskoj Kapiji”, s obzirom da se nalazi na liječenju.

Sinan Alić predsjednik Fondacije "Istina Pravda Pomiranje" u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je to samo nova potvrda dvostrukih igara Aleksandra Vučića koji hoda po regionu i Evropi i širi priče o demokratizaciji i pravosuđu Republike Srbije.

"U konkretnim primjerima kao što je slučaj Novaka Đukić potvrđuje se da je to pravosuđe još uvijek u funkciji zaštite države Srbije od eventualnih presuda kojima bi se dokazalo da su njene produžene ruke bile kompletan generalštab Vojske RS-a. U ratu su Đukića plaćali a sada ga štite i ne pitaju koliko to košta", kazao je Alić.

Dodaje da je najveći je problem to što institucije Bosne i Hercegovine ne znaju da zaštite interese građana Bosne i Hercegovine a u ovom slučaju žrtve Kapije.

"Ako je Ministarstvo pravde potpisalo protokol sa Srbijom i u protokolu je sve jasno napisano onda treba da pritisne Republiku Srbiju", ističe Alić.

Na pitanje zašto Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine to ne radi, Alić navodi da se jedva i zna ko je ministar pravde.

"To su tamo neki interesi, srpski, hrvatski, bošnjački, jer ako sa nekim potpišeš sporazum onda je tvoja obaveza ili da taj sporazum ako se ne poštuje proglasiš nevažećim ili na kraju postoji i mogućost da se to prijavi institucijama EU, tamo gdje Vučić srlja, pa neka se vidi kako se ponaša pravosuđe njegove države. Četvrta je godina kao ratni zločinac uvijek kada treba biti ročište se razboli, ima neke psihičke probleme, a hoda normalno po Beogradu, ide na utakmice, uživa i blagodetima koje mu majka Srbija pruža", rekao je Alić za Vijesti.ba.

Nije slučajno da je na čelu sudskog vijeća koje o tome treba da odluči Vinka Beraha Nikičević, sutkinja koja je vodila proces protiv Ilije Jurišića a njoj se daju predmeti u kojima treba dokazivati "patriotsku"ulogu u pravosuđu što dotikčna i radi, navodi Alić.

 Alić smatra da je Srbija "Balkanski Paragvaj", odnosno utočište za ratne zločince a da pri tome niko iz Evropske unije na to ih ne podsjeća, što je velikom dijelom, krivica i bh.vlasti.

"U Ministarstvu pravde primaju plate, a ništa ne rade. Neka makar proglase nevažećim taj sporazum sa Srbijom. Dakle problem je u našim vlastima koji samo štite svoje strankačke i nacionalne interese", zaključio je Alić.

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još