Sarajevo 26 °C Ponedjeljak 16.07.


20.01.2018. / 08:00h Politika - Josip Jerković za Vijesti.ba

Grabar-Kitarović daje podršku, potrebno raditi na boljem statusu Hrvata u RS

Grabar-Kitarović daje podršku, potrebno raditi na boljem statusu Hrvata u RS
Potpredsjednik RS Josip Jerković (HDZ BiH) istakao je za Vijesti.ba da poruke predsjednice Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjete Derventi nisu različite od onoga što je do sada izjavljivala. Ona daje podršku Hrvatima na prostoru RS i na prostoru čitave BiH i učiniće sve što je u njenoj moći da poboljša status Hrvata u RS, naglasio je Jerković.

"Posjeta je bila vrlo kratka, no dogovorili smo zvaničnu posjetu bosanskoj Posavini kada budemo imali više vremena kako bismo otvorili više tema o položaju Hrvata u RS", dodao je on.

Govoreći o odnosu vlasti u RS prema hrvatskom narodu, potpredsjednik RS naglasio je da se uvijek može poboljšati status svakog naroda. 

"Hrvati zajedno sa Srbima, Bošnjacima i ostalim građanima počesto dijele istu sudbinu, a to je problem zapošljavanja. Najveći problem i za Hrvate u RS je to što nemaju gdje da rade i nemaju se gdje zaposliti.  Član 3 Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi nikada se nije ispoštovao, iako je to izričito rečeno. Procenat zaposlenosti Hrvata u RS mogao bi biti poboljšan. Takođe, potrebno je uložiti daleko više napora u obnovi i rekonstrukciji ratom porušenih kuća Hrvata. Pet hiljada zahtjeva za obnovu ratom porušenih kuća čeka na realizaciju", pojasnio je Jerković u razgovoru za VIjesti.ba. 

Na upit da li Hrvati u RS imaju dovoljnu podršku političkih stranaka koje ih predstavljaju, Jerković je naglasio kako skoro sve stranke sa hrvatskim predznakom imaju isto mišljenje o tome da je kroz političko djelovanje potrebno raditi na boljem statusu Hrvata, s tim što "pojedine stranke to jače i glasnije ističu, a druge opet više rade, ali ćute".  

"Stav i opredjeljenje HDZ-a BiH jeste briga o Hrvatima u RS i poboljšanje uslova života Hrvata u RS", zaključio je Jerković. 

(Vijesti.ba) 


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!